Mange seere blev grebet af TV 2-programmet ”Når skærmene styrer familien”, hvor vi fik et indblik i, hvordan skærme ændrer noget grundlæggende ved familier, som de fleste af os nok ikke forbinder med det at være familie. Psykolog Ulla Dyrløv, som medvirkede i programmet, er meget optaget af barnets perspektiv i sit arbejde, og det skinner os igennem i TV 2-programmet og i bøger og artikler, som hun bidrager til.
For det modtager hun en ekstrabuket fra mediebrugerorganisationen KLF, Kirke & Medier:
– Vi har utrolig stor respekt for Ulla Dyrløvs arbejde. I TV 2-programmet understregede hun alvoren i, at børn og unge bliver passet af deres skærme – i stedet for deres forældre. Derfor giver vi hende en ekstrabuket, siger Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.
Normalt giver KLF, Kirke & Medier én buket pr. kvartal, bemærker Mikael Arendt Laursen:
– Det er hovedreglen. Men Ulla Dyrløvs arbejde – eller mission, som hun selv kalder det – vil vi gerne påskønne. Derfor undviger vi fra udgangspunktet om fire buketter om året.
Skærme skygger for mistrivsel
Ulla Dyrløv er meget optaget af børns vilkår, fordi hun som barn selv har mærket, hvad det betyder ikke at have det godt. Mange børn i dag lever et liv med en smartphone og tablet indenfor rækkevidde. Men skærmene kan blive et problem i sig selv:
– Alle børn tier stille, hvis de får en skærm i hånden. Så man kan sidde i lang tid og være i mistrivsel uden at blive opdaget, fordi man er stille, konstaterer Ulla Dyrløv.
Problemet er ikke så meget skærmene i sig selv, men de voksne, som omgiver børnene. Om det så er forældre, lærere, pædagoger eller andre:
– Børn savner ro, tid og nærvær, ustressede forældre, lærere og pædagoger. De savner tid til at snakke, og at der er nogle, der giver sig tid til at lytte, mener Ulla Dyrløv.
Hendes opfordring er klar:
– Vis oprigtig interesse for dit barns liv – også dets skærmliv. Pak den løftede pegefinger langt væk og vis oprigtig nysgerrighed og interesse, sæt dig ind i barnets verden, bemærker Ulla Dyrløv.
Hvad betyder det for dig, at KLF giver dig Buketten?
– Det gør mig rigtig glad. Det gør mig altid glad, når nogle får noget ud af det, jeg laver – for så ved jeg, at der er nogle børn, der får noget ud af det. Jeg skriver bøger af idealistiske årsager. Jeg har en mission: Jeg vil hjælpe børn til at få det bedre. Det betyder meget for mig at blive anerkendt for mit arbejde – og især det arbejde, der betyder mest for mig: At det er blevet bemærket, at jeg taler børnenes sag, siger Ulla Dyrløv.
Tidligere har blandt andre Lea Korsgaard (Zetland), Steffen Jensen (TV 2) og Silja Okking (DR Ramasjang) modtaget Buketten fra KLF, Kirke & Medier.
Medvirkende: Psykolog, forfatter og foredragsholder Ulla Dyrløv // Interview: Mikael Arendt Laursen // Kamera og redigering + stills: Henrik Lundahl Revshøi // Location: Søborg, Danmark.
KLF giver hvert kvartal Buketten til et medie eller mediepersoner, som på særlig måde formidler kristne værdier og god etik eller på anden måde har gjort det særlig godt i medierne.
Forslag til modtagere af Buketten kan sendes til hej@klf.dk.