Tv-professor forebygger spredning af falske nyheder

2
3358

Vincent Hendricks fra Københavns Universitet udvikler materialer om digital dannelse og falske nyheder til gymnasier.
Professor Vincent F. Hendricks ved Københavns Universitets Center for Information og Boblestudier er i fuld gang med at kanalisere centrets viden om falske nyheder over i et undervisningsmateriale til gymnasierne og folkeskolens udskoling.
For at forstå, hvad der er på spil med falske nyheder, må man først forstå, at opmærksomhed er en vare, fortæller professoren Hendricks til magasinet Gymnasieskolen:
– Opmærksomhed skaber trafik på nettet, og trafik er penge og indflydelse, magt og så videre. Men der er ikke nogen, der siger, at den information skal være sand, for at den bliver konsumeret. Hvad der er sandt, går ikke nødvendigvis viralt, og hvad der går viralt, er ikke nødvendigvis sandt,” siger professoren.
Vincent F. Hendricks er kendt fra en række tv- og radioprogrammer, herunder Gal eller Genial, Kontrovers og Vincent: kort og kompakt på DR2, #nethaderne på TV3 og Faglitteratur på DR’s P1.
I det ny undervisningsmateriale til gymnasierne skal eleverne – ud over at afsløre falske nyheder – lære normer for god digital adfærd. Forskerne vil desuden udvikle undervisningsmaterialer, der blandt andet inddrager konkrete cases om falske nyheder og propaganda. Meningen er, at eleverne skal lære at analysere og forstå dynamikken i og konsekvenserne af disse fænomener og samtidig trække på egne erfaringer fra for eksempel sociale medier, mens de arbejder med stoffet, oplyser Gymnasieskolen. Dertil kommer et spilunivers, der skal hænge tæt sammen med undervisningen.
– Falske nyheder er en strategi blandt mange. Man kan også fordreje sandheden, vinkle den og så videre. Alle de mekanismer skal man som  samfundsborger vide, ellers kan man blive snydt af informationen, og så er den kun til forvirring og ikke til oplysning. Og så tager man ikke sine beslutninger på baggrund af meget information, men derimod på mindre, siger Vincent F. Hendricks.
Læs Gymnasieskolens temanummer om Falske nyheder her.

Tidligere artikelBekymring for at kulturminister lader public service rinde ud i sandet
Næste artikelHausgaard taler ud om kristne livsværdier

2 KOMMENTARER

Comments are closed.