Succesvideo vil styrke vores samhørighed

0
1097

TV 2 har sendt en reklamevideo ud på sociale medier, som gør op med en stigende ”os og dem-tænkning”. Videoen er gået viralt og bliver rost over hele verden. ”Vi vil have øje for det, der samler os,” siger kanalchef.

”Det er så nemt at sætte mennesker i bås. Der er os. Og så er der de andre. Dem vi stoler på. Og dem, vi prøver at undgå. Så er der de nye danskere. Og de, der altid har været her.”
Sådan begynder en ny reklame for TV 2, som er ”gået viralt”, som det hedder, og i skrivende stund er blevet delt over31 millioner gange på Facebook.
Videoen bliver også omtalt i udenlandske medier:
– Hent et lommetørklæde, inden du ser denne danske tv-stations reklamefilm. Gør det… du får brug for det, skriver netavisen Huffington Post.
Det globale medie Mashable har delt videoen med sine flere end 8 millioner brugere.
Hvem er klassens klovn?
Videoen er en reklamevideo for TV 2 – det opdager man sidst i de 3 minutter, videoen varer. Men indtil da er det ”content”, som man siger i nysprog, indhold, der siger os noget, enten vi abonnerer på afsenderen eller ej.
I videoen er deltagerne først opstillet i båse efter stereotyper. Derefter bliver de kaldt frem – ikke efter hudfarve og kulturbaggrund, men efter deres personlighed og rolle i familie og samfund.
”Hvem herinde i rummet var klassens klovn?” bliver de spurgt, og latter bryder løs. Og folk strømmer ud på gulvet fra deres forskellige båse.
”Hvem er bonusforældre?” lyder næste spørgsmål, og endnu en gruppe træder frem.
Og et speak slår moralen fast:
”Pludselig er vi alle sammen ”os”. Os, der tror på et liv efter døden. Alle os, der elsker at danse. Os, der er blevet mobbet. Og os, der har mobbet andre…”
Vil have øje for det, der samler os
Hvorfor er videoen blevet sådan en succes? Måske fordi den er et tiltrængt pust om samhørighed i en tid, hvor fronter trækkes op, særlige kategorier af mennesker holdes ude og der generelt er en stemning, der sætter ”mig først” og ser ned på de andre.
– De sidste år har der været stor fokus på polarisering. Danskerne glider fra hinanden, men filmen sætter fokus på, at vi som mennesker, selvom vi er forskellige og uenige, har meget til fælles. Vi på TV 2 vil netop gerne have øje for det, der samler os, og sætte fokus på de fælles dagsordener, der er relevant for mange, siger Lotte Lindegaard, kanalchef på TV 2 om filmen.

Tidligere artikelBetænkeligt, at TV 2 sender erotiske reklamer
Næste artikelMagasin 1 – 2017