Store udsving i seere til gudstjenester på DR2, SVT2, NRK2 og ZDF

Både DR, NRK, SVT og ZDF havde generelt flere seere til gudstjenesten Påskedag, men hvor meget danskere, nordmænd, svenskere og tyskere ellers går i "tv-kirke" varierer meget. Det viser tal fra de respektive tv-stationer.

0
1808
Kollage af situationer fra DRs gudstjeneste Påskedag 2020.

Som det fremgår af det seneste magasin havde DRs gudstjeneste Påskedag rekord mange seere: 151.000 så gudstjenesten på enten DR1, DR2 eller på DR TV. Men det er faktisk det generelle billede for påskegudstjenesterne i Nordeuropa – Danmark, Norge, Sverige og Tyskland – de mere eller mindre lukkede kirker skabte et ekstraordinært behov for en tv-gudstjeneste:

[infogram id=”951e74b9-0955-4d91-848e-9d694e14c455″ prefix=”Sia” format=”interactive” title=”TV-gudstjenester i Påsken 2020″]

DR, ZDF og SVT oplyser, at seertallene for årets Påskegudstjeneste lå ekstraordinært højt sammenlignet med samme gudstjeneste sidste år. For DRs vedkommende er der tale om, at 25 gange flere så med i 2020 sammenlignet med i 2019. For SVT og ZDF er der tale om en fordobling.

ZDF skriver i sit svar til KLF, at coronakrisen skabte et ekstraordinært behov for en gudstjeneste:

“I en situation, hvor det ikke var muligt at komme til gudstjeneste, var gudstjenestetransmissionen særligt vigtig. Derfor besluttede ZDF at øge antallet af udsendelser for at nå så mange mennesker som muligt.”

Derfor sendte ZDF to gudstjenester – både en katolsk og protestantisk – på både flow kanalen og på ZDFs sider på Facebook, Twitter og Youtube.

Vi spurgte også de fire tv-stationer, hvor mange der i gennemsnit ser en gudstjeneste. Også her var der markante forskelle:

[infogram id=”b2461806-be6c-43ef-b4a1-5a6d362a95e7″ prefix=”aMy” format=”interactive” title=”TV-gudstjenester i gns”]

Hvorfor vi ser de store forskelle på forbruget af tv-gudstjenester i nabolandene, er vanskeligt at give et entydigt svar på. Sverige var ikke lukket ned i samme omfang som både Danmark, Norge og Tyskland. Det betyder, at der har været mulighed for at gå til gudstjenester i de svenske kirker, hvis man blot sad spredt og var under 50 forsamlede. At der generelt er en større andel af befolkningen, der ser tv-gudstjenester, kan skyldes, at folk bor meget spredt, og måske ikke har så let ved at komme til gudstjeneste.

NRK har generelt få seere til gudstjenester, men tv-stationen producerer heller ikke nær så mange gudstjenester, som DR, SVT og ZDF gør. Desuden føler nordmændene sig i højere grad forbundet til deres lokale kirke og vil være mere tilbøjelig til at prioritere en gudstjeneste, som den lokale kirke sender/streamer på nettet, fremfor en gudstjeneste fra NRK.

ZDF har generelt en høj andel af befolkningen, som vælger at se en gudstjeneste. Ydermere har de enkelte gudstjenester en meget klar profil – en protestantisk eller katolsk – hvilket kan forklare, at man tilvælger en tv-gudstjeneste, man kan relatere til.

DR Medier oplyser i sit svar til KLF, at tv-seningen generelt steg under coronakrisen, og at forventningen er, at tv-seningen falder til et mere normalt leje – både for tv-programmer i al almindelighed og for tv-gudstjenesten.

Mikael Søderstjerna, som i en årrække har boet i Norge, og hvis mor er svensk, har bidraget til denne artikel. Oplysningerne om seertal mm. stammer fra de respektive tv-stationers egne opgørelser.

Sådan sender DR, SVT, NRK og ZDF gudstjenester

DR sender – bortset fra cirka to måneder henover sommeren – gudstjenester til alle søndage og de fleste helligdage kl. 14.00 på DR2 (juleaftensdag og påskedag dog også på DR 1).

SVT sender cirka 60 gudstjenester om året på SVT2 kl. 10.00.

NRK2 sender overvejende kun tv-gudstjenester i forbindelse med de store kirkelige højtider – jul, påske og pinse. Årligt bliver det til cirka 15 gudstjenester.

ZDF sender gudstjenester på alle søndage og de fleste helligdage kl. 9.30. Forud for gudstjenestetransmissionen ligger i øvrigt programmet sonntags (om søndagen), som nogle gange lægger sig op ad gudstjenestens tema.

Tidligere artikelKLF opfordrer DR til at huske salmerne på Ramasjang
Næste artikelVærd at vide om TikTok