Vi skal så småt til at forberede os på DRs nye kanalstruktur – særligt på tv-siden er der større omvæltninger i vente.
DR K forsvinder helt til mange mediebrugeres store fortrydelse, mens DR3 og DR Ultra lever videre på DRs streamingtjeneste, DR TV.
DR2 bliver som følge af DR Ks lukning “rebrandet” til en kombineret samfunds- og kulturkanal. På det nye DR 2 vil man opleve en dag dedikeret til kulturindhold og en anden dag til historieprogrammer.
DR2 får også en digital lillesøster på DR TV, kaldet DR2+. Indholdet her vil særligt rette sig mod yngre streamere af kultur- og samfundsindhold.
Boxer slår et slag for DR K
Men selvom lukningen af DR K er en realitet, har tv-kanalen alligevel fået støtte fra en uventet kant – nemlig i form af Danske Mediedistributører (en brancheorganisation med Boxer, Stofa, Yousee m. fl. som medlemmer).
Boxers direktør Ulf Lund mener på vegne af Danske Mediedistributører, at DR K er en “gedigen seersucces”:
– Det er brandærgerligt, at DR har følt sig tvunget til at lukke DR. Efter min mening bør man gå langt for at tilgodese de ældre seere, som både er de mest trofaste og flittigste forbrugere af flow tv, mener Ulf Lund.
Han henviser til, at DR K for det første er DRs 3. største tv-kanal målt på seerandele – og for det andet har et rigtig godt tag i et ældre publikum, som ellers i meget begrænset omfang søger mod streamingtjenester. DR Ks store succes understreges her på falderebet af, at et program som “Prins Joachim fortæller…” indtil videre er blevet set af 524.000 seere (og langt de fleste har set programmet på flow tv).
[infogram id=”dr-k-seere-1h7z2le1gq8g6ow?live”]
At ældre kun i meget begrænset omfang søger mod streamingtjenester, understreger problemets alvor, mener Ulf Lund. I følge ham har DR derfor gode argumenter for at lukke DR 3 og Ultra, som har en yngre målgruppe med hang til digitale medier og streamingtjenester.
– Det kan give god mening at flytte børne- og ungdomsfladen til on demand, for den gruppe af seere er i stor stil digitale. Men det gælder ikke de ældre seere, og det er der, problemet ligger, fastslår Ulf Lund.
Medieforsker: Prøv den svenske model
Løsningen kunne være et mindre DR K, men som stadig kunne findes på flow. Nemlig der hvor Ramasjang sender i dag. Forslaget kommer fra Erik Nordahl Svendsen, tidligere medieforsker ved DR og Styrelsen for Bibliotek og Medier (i dag er det en del af Kulturstyrelsen), som i et debatindlæg i Mediawatch foreslår, at DR bør følge den svenske model, som SVT (DRs svenske modstykke) benytter: SVT Barnkanalen sender fra 6-20, og SVT24 (en kulturkanal) sender på samme frekvens fra 20-24.
“Hvorfor lægger DR ikke hele DR K eller en del af programmerne på denne ledige sendekanal? Det vil gøre udsendelserne let tilgængelige for det ældre publikum på den del af aftenen, hvor de gerne vil se den slags.”
Opfordring fra KLF: Husk DR Ks seere på DR2
At DR K er en stor succes, kommer ikke som nogen overraskelse for KLF, som har iagttaget gennem de mange reaktioner, som foreningen modtager, at tv-kanalen har i et meget godt ry blandt brugerne. Derfor har Danske Mediedistributører også fat i noget rigtigt:
– Ulf Lund har en væsentlig pointe, når han beskriver misforholdet mellem DR Ks succes blandt de ældre mediebrugere, og så det faktum, at kanalen lukker definitivt ved årsskiftet. Det er der desværre ikke så meget at gøre ved. Ikke desto mindre må det give anledning til nogle væsentlige overvejelser hos DR om DR2s nye profil, som vi må forvente er imødekommende overfor DR Ks mange seere – også når det gælder blandt andet tv-gudstjenesterne, bemærker Stefan Vase, redaktør i KLF.