Vi vil gå imod strømmen af profittænkning og i stedet bakke op om public service – for demokratiets skyld, sagde formanden for tre mediebrugerorganisationer ved et repræsentantskabsmøde fredag.
– I en tid, hvor politikere og opinionen i befolkningen skyder på vores public service stationer, er det vores opgave, at gøre opmærksom på, hvilken betydning – og hvilken gave det er for vores samfund – at vi har store stærke public service medier.
Det sagde formanden for Samarbejdsforum for danske lytter- og seerorganisationer, SLS, Kim Borregaard Eriksen, ved netværkets repræsentantskabsmøde i Aarhus fredag den 28. april. SLS er en sammenslutning af tre mediebrugerorganisationer: Arbejdernes mediebrugerorganisation, EU-modstandernes mediebrugerorganisation og KLF, Kirke & Medier.
Medier skal ikke ’ryste i bukserne’
– Vi har en rolle overfor public service medierne, så de ikke begynder at ryste i bukserne og tilrettelægge deres virksomhed efter politiske signaler, men holder fast i den væsentlige og centrale rolle, som de spiller i vores samfund, fastslog Kim Borregaard Eriksen.
DR, TV 2 og Radio24syv skal ikke konkurrere med kommercielle stationer om at nå forbrugsstærke segmenter i befolkningen, for så ville vi bare få mere af det samme, fremholdt SLS-formanden. I stedet bør public service medierne fortsat levere programmer af bred, almen interesse for demokratiets og sammenhængskraftens skyld.
– Jeg ser en helt anden værdi i public service medierne, end den rent forretningsmæssige. Rollen har i langt højere grad noget at gøre med, hvor gode de er til, at styrke borgernes handleevne, vores samfund og demokrati, sagde han.
Public service sikrer kritiske programmer
Det er vigtigt at have et stærkt, uafhængigt public service, hvor det ikke er effektivitet og seertal der er de styrende kvalitetsmål, fastslog Kim Borregaard Eriksen. Og dermed går han stik imod det, han kalder ”en stigende populisme” på Christiansborg, der netop styrer efter lytter- og seertal og ”hvor de politiske partier har travlt med at overbyde hinanden med, hvor meget der kan spares på DR og TV2”.
Når det er en farlig udvikling, når den kobles til befolkningens stigende skepsis til licensbetaling, fordi man hos andre udbydere blot kan se det, man selv ønsker, fremholdt han.
Men når almenvellet dirigerer programudbuddet får vi også kritiske programmer:
– Public service medierne er med til at sikrer, at vi har et samfund, hvor både politikere, myndigheder og virksomheder kan frygte mediernes blik, såfremt de ikke opfører sig ansvarligt og ordentligt.
Anerkender og støtter public service-medier
Jeg glæder mig hver gang, at DR eller TV2 kan sætte en dagsorden, hvor de påviser urimeligheder eller uretfærdigheder, sagde Kim Borregaard, der også glæder sig over danske produktioner som ”Mercur” på TV2 Charlie og ”Historien om Danmark” på DR1
– I et program som ”52 dage som hjemløs” får reality får en helt anden klang, end det vi oplever på de kommercielle stationer, bemærker han og opfordrer aktive mediebrugere til at støtte kærligt og kritisk op om public service-medierne.
– Vi lever i en tid, hvor de regionale medier og public service medierne i det hele taget, bliver mere afhængige af, at de har ”venner”, folk som anerkender og støtter deres eksistens.
Det betyder dog ikke, at mediebrugerorganisationerne i SLS ”skal lægge våbnene og stoppe med at være kritiske overfor DR og TV2”, pointerede han.