DR’s familieserie diskriminerer

0
1106

DR-serien ”En rigtig dansk familie” er en konkurrence om, hvilken famlieform, der er mest rigtig, og hvilke, der ikke er det. Det er en usmagelig version af X Factor for familier.
Kommentar af Svend Løbner, redaktør for Kirke & Medier
Hvor meget ord dog kan betyde! En rigtig dansk familie – med vægt på ’rigtig’. I stedet for en typisk dansk familie. Typisk.
Ordet er ’’rigtig’ er værdiladet; det er ’typisk’ ikke. Typisk er blot det, der kendetegner flest og derfor kommer til at repræsentere helheden. Men rigtig er et moralsk ord. Rigtig står i modsætning til forkert. Og er man ikke rigtig, så er man forkert.
Det kan alle skolens mobbeofre nikke genkendende til.
Derfor er det totalt uforståeligt, at DR sender en serie ved navn ”En rigtig dansk familie”. Oven i købet en serie, hvor et panel af såkaldte eksperter skal vurdere, hvilken af de 10 deltagende familier, der skal være denne typiske danske familie, der i DR’s optik også er den rigtige danske familie i modsætning til andre, der så åbenbart ikke er helt gode nok.
Som om det ikke er nok, skal en kunstner til sidst lave en bronzestatue af den familie, eksperterne finder frem til som den rigtige danske familie. Og selv om man skulle droppe ordet ’rigtig’ og blot kalde dem ’typiske’ – hvordan kan man over hovedet indsnævre, hvilken type familie, der kendetegner et så mangfoldigt land som Danmark anno 2017?
Det er usmageligt og dybt bekymrende, at DR på den måde lægger en moralsk skabelon ned over det, som bronzestatuens kunstner, Gillian Wearing, i første afsnit af serien kalder det vigtigste i livet: vores relationer. Deltagerne er meget sympatiske, og præsentationen af familierne viser, hvor forskelligt moderne danske familier kan se ud. Havde serien bare belyst, hvordan familier kan se ud anno 2017, havde det være både sjovt og oplysende at se på. Nu sider i hver fald jeg tilbage med en knude i maven.
Hvorfor kan vi ikke bare have lov til at leve i de relationer, hvor stilede, skæve eller skrupskøre, de end måtte være? Hvorfor skal et panel vælge en familie ud, hvorfor kalde den rigtig, og hvilke kriterier, vil man bedømme rigtigheden ud fra?
Det siger jeg, selv om jeg personligt hylder den klassiske kernefamilie med far, mor og børn. Men det er ikke min opgave at dømme, hvordan andre mennesker vil leve deres liv. Og det er vel heller ikke DR’s opgave.
Situationen er akavet, og deltagerne må føle sig helt skævt placeret som medvirkende i en art X factor for hele familier. Det er jo helt ved siden af at putte noget så grundlæggende som familiære relationer ind i en konkurrence med andre familier – oven i købet om noget så diffust som at være mere ”rigtig” end de andre.
Vi kan kæmpe nok så meget for tolerance og ligeværd, og vi kan bekæmpe nedvurdering og mobning så meget, vi over hovedet orker, men her bliver konkurrencen om, hvem der er mest rigtig i det danske samfund serveret i bedste sendetid på DR2 – og endda foreviget i bronze. Det er da et fejlskud, der vil noget!
Drop serien, DR, og lad os komme videre til familieprogrammer, der virkelig hylder mangfoldigheden!

Tidligere artikelTV-direktør fastholder kirkelig profil
Næste artikelErkan Özden om public service