Journalist Michael Jeppesen og filosof Rasmus Ugilt læser et stykke af Bibelen alle hverdage på Radio24syv. KLF, Kirke & Medier har belønnet Jeppesens Bibelskole med Buketten og glæder sig over, at Bibelens tekster på den måde formidles og kommenteres i radioen.
Hvis KLF, Kirke & Medier for et par år siden havde præsenteret medierne for ideen om at få nogle til at læse hele Bibelen højt i radioen, ville det næppe have mødt den store forståelse. Flere ville formentlig sige: ”Det kan man simpelthen ikke.”
Men det kan man. I hvert fald hvis man hedder Michael Jeppesen og er radiovært på Radio24syv. Sammen med filosof Rasmus Ugilt læser han på alle hverdagsaftener et stykke af Bibelen. Planen er, at de skal være færdige i løbet af fire år.
Programmet kalder de Jeppesens Bibelskole, og KLF har hædret Michael Jeppesen med Buketten for ideen. KLF giver hvert kvartal en buket til et medie eller mediepersoner, som på særlig måde formidler kristne værdier og god etik.
Michael Jeppesen, det er de færreste, der finder på at læse hele Bibelen højt i radioen og også få lov til det. Hvordan gjorde I?
– Folk grinte også, skal lige siges! Men podcast-formatet, hvor man får nogle små bidder ad gangen og i sammenhæng en lang historie, passede perfekt til Bibelen. Jeg ville egentlig have taget et kapitel om ugen i ti år, men det var der ingen, der ville gå med til. Radio24syv havde fire år tilbage af deres sendetilladelse, og så endte vi på et kompromis. Det betyder, at alle de kapitler i Bibelen, som man bare er nødt til at få læst højt fra ende til anden, dem læser vi højt. Og nogle af gentagelserne springer vi over. På den måde kommer vi igennem Det gamle Testamente på to år og Det nye Testamente på to år.
Hvorfor er det lige Bibelen, I har kastet jer over?
– Vi har en helt vild bog, som indholdsmæssigt har nogle kvaliteter, der er ud over, hvad man ellers ser. Det kan godt være, at der er uoverensstemmelser, men uanset hvad, så hænger den helt fantastisk sammen. Den er meget dramatisk. Og så har den en påvirkning på samfundet, der er uovertruffen. Jeg vil vove den påstand, at selvom vi siger, vi er et af de mest sekulariserede samfund i verden, så er vi stadigvæk også et af de mest kristne. I programmet vil vi løfte Bibelen ud af religionen. Typisk har man en religion med nogle religiøse forskrifter, og så finder man nogle bibelskrifter, der passer dertil. Vi gør det omvendt. Vi læser først i Bibelen, og så ser vi, hvad der egentlig står.
Hvilke reaktioner får I?
– Jeg vil sige, at det er den største succes, jeg nogensinde har lavet. Vi startede med at have en forventning om, at 3-500 mennesker skulle høre det her. Efter 30 dage var der 82.000, der havde været inde og podcaste. Vi har også helt utrolig megen aktivitet på vores Facebookside. Der er virkelig, virkelig mange, der blander sig.
Artiklen er skrevet af Mikael Arendt Laursen og bragt i Kirke & Medier 2-2016.