PS – et program med uklare roller

0
815

ANMELDELSE: Per Stig Møller er vært ved seks P1-programmer om public service. Et nødvendigt tema, der desværre hæmmes af uklar rollefordeling mellem vært og medvirkende.
PS er initialer for både Public Service og Per Stig. Og de to enheder spiller sammen i seks programmer, hvor Public Service er gennemgående tema og Per Stig Møller er vært og samtalepartner.
Den tidligere kulturminister og programchef i DR er nemlig mere samtalepartner end egentlig journalist i programmet, der omhandler licensbetalte mediers forpligtelse til at sende alment oplysende stof.
Et vigtigt tema i en mere og mere fragmenteret medievirkelighed! Men Per Stig Møllers store viden og erfaring kommer desværre til at spænde ben for udsendelsens dynamik. Og som folketingsmedlem i flere end 30 år og kulturminister, der både har forhandlet public service-kontrakter og skabt fundamentet for Radio 24/7, kommer han også til at sige sin egen mening om public service.
Det skaber tvivl om, hvad hans rolle egentlig er. Er han journalist eller kilde? Og hvis han er journalist: Hvorfor stiller han ikke flere kritiske spørgsmål til gæsterne? De virker så rørende enige om, at public service er nødvendigt, men at konceptet har svære kår i konkurrence med private og sociale medier.
Jeg kan ikke lade være med at tænke på det gode gamle journalistiske motto: ”Dont tell it; show it!” Vis det, i stedet for at sige det. Som spørger kan man vise sin viden og erfaring ved at stille indholdsmættede og skarpe spørgsmål og derefter overlade til kilden at svare så konkret og fyldestgørende som muligt. Og er der noget, der mangler, kan man jo stille uddybende spørgsmål. Informationen er den samme, men det øger troværdigheden, når det er kilden og ikke værten, der formidler sin viden og holdning.
Nok om det. Et program som PS er nødvendigt, da DR, TV 2 og Radio24syv som public service-medier jo er under pres i konkurrence med private, kommercielle mediehuse og globale aktører som sociale medier og streamingtjenester.
Og det er altid spændende at komme ind i mediernes maskinrum og få indblik i overvejelserne bag det aktuelle programudbud. Men hvad fik jeg egentlig ud af at lytte til PS? Jo, jeg lyttede til nogle kloge mennesker. Men jeg blev ikke meget klogere.
PS sendes på P1 mandag kl. 11.30.

Anmeldelse af Svend Løbner

Tidligere artikelPanel: Medier er medansvarlige for radikalisering
Næste artikelDR: Overvej dine digitale fodspor