Påskens store spørgsmål

0
1231

Når det kommer til dokumentarer, er påsken et overflødighedshorn af dokumentarer med et kirkeligt og eksistentielt snit.
Tekst: Stefan Vase
Foto: DR
 
En af disse er Vores guddommelige verden med Morgan Freeman, som er produceret af National Geographic – det er en kombi, der føles god. Det er en dokumentarserie i seks afsnit, som vises ud i et på DR K Skærtorsdag fra 9.35 til 14.35. Dokumentarserien behandler nogle emner, som alle religioner forholder sig til: livets oprindelse, hvem er Gud? ondskab, mirakler, dommedag og liv efter døden.

Ligklædet i Torino er et af historiens mest kontroversielle relikvier. På klædet anes et billede af en korsfæstet mand, der hævdes at være det eneste eksisterende billede af Jesus. Fra udsendelsen Biblens gåder – Ligklædet i Torino.

Langfredag bliver det endnu mere fokuseret på kristendommen, hvor DR K fra 14.55 til 19.55 viser seks afsnit af Secrets of the Bible, som på dansk er kommet til at hedde Biblens gåder. Emnerne er: Pagtens ark, Jerikos fald, Salomons tempel, Sodoma og Gomorra, Moses’ stav og (det mest påskerelevante) Ligklædet i Torino.
Der bliver i øvrigt vist flere programmer fra serien Secrets of the Bible senere i april.
Vi har allerede omtalt Jesus unge soldater, som vises første gang den mandag den 26. marts kl. 21.30 på DR 3. 1. afsnit genudsendes flere gange i dagene efter. Og 2. afsnit vises 2. Påskedag kl. 21.30 igen på DR 3.
 
Vi følger en af de første danske missionærer Niels Brønnum og hans kone til Nigeria i 1913, hvor de ønsker at udbrede kristendommen og bygge et bælte mod Islam. Fra programmet De frelste.

Men det er ikke det eneste dansk-sprogede dokumentarindslag i Påsken. Langfredag kl. 23.00 viser DR K dokumentaren De frelste. Den danske missionshistorie igennem 100 år. En lidt pudsig kommentar om de danske missionærer Niels Brønnum og hans kone Margaret, som rejser til Nigeria i 1913 for Sudan Missionen (i dag: Mission Afrika). Og om Rikke, der her mere end 100 år senere er den sidste danske missionær, der er tilbage i Nigeria – men med en aktiv kristen menighed i området. Filmen hører vidnerne fra dengang til nu og tager brug af et unikt arkivmateriale, der aldrig har været tilgængeligt før.
Øvrige seværdige dokumentarer i påsken:
Tirsdag den 27/3, kl. 9.35 – 14.35, DR K: Historien om Danmark (fra Reformation og renæssance til Velfærd og kold krig)
Onsdag den 28/3, kl. 23.00, DR K: De sidste dage i Jerusalem. Downtown Abbey-skuespilleren Hugh Bonneville, som har en bachelor i teologi, rejser til Jerusalem og rekonstruerer Påskens mange begivenheder.
Skærtorsdag, kl. 8.05, DR K: Hjem til påske. Hvorfor og hvordan fejrer vi danskere egentlig påske?
Skærtorsdag, kl. 15.20, DR K: Gåden om Dødehavsrullerne. En History Channel-dokumentar om de gamle ruller med blandt andet tekster fra Det Gamle Testamente.
Skærtorsdag, kl. 17.35, DR K: Gåden om den hellige gral. En History Channel-dokumentar om det bæger, som Jesus ifølge traditionen drak af Skærtorsdag.
Skærtorsdag, kl. 19.05, DR K: De sidste dage i Jerusalem (G).
Langfredag, kl. 7.10, DR 2: Krisen i den katolske kirke. Fransk dokumentar om eftervirkningerne af Det andet Vatikankoncil i 1959.
Langfredag, kl. 13.30, DR K: Hjem til påske (G).
Langfredag, kl. 14.45, DR K: Introduktion til De Kristnes Påske. Sognepræst Kirsten Kruchov Sønderby fortæller.
Lørdag den 31/3, kl. 20.00, DR 2: Temalørdag: Genopstandelse – retur fra de døde.
Påskedag, kl. 11.30, DR 2: Bertelsen på Shikoku 88.

Tidligere artikelMed fjernsynet i kirke i påsken
Næste artikelPåskefilm i fjerneren