Ond, ondere, ondest – det mener vi

0
1414

Af generalsekretær Mikael Arendt Laursen
Nicklas, 24 år, studerende, deltager i ”Ond, ondere, ondest”: ”Jeg er simpelthen så stresset. Jeg kan ikke li’ mig selv mere… de tanker jeg har og de ting, jeg gør. Jeg har simpelthen skræmt mig selv. Jeg føler mig sådan skizofren agtig…”
I det femte program i serien ”Ond, ondere, ondest” vælger programvært Mikkel Frey Damgard at afslutte sit eksperiment før tiden. Flere af deltagerne er begyndt at reagere voldsomt på de påvirkninger, som de er blevet udsat for og stemningen er kritisk.
Krisepsykologen, som er tilknyttet programmet, melder klart ud og anbefaler, at eksperimentet ikke bør fortsætte, og Mikkel Frey Damgaard virker selv rystet over den drejning, som programmet har taget på den sidste dag.
Lige som i det oprindelige, amerikanske eksperiment fra 1971 påvirkes deltagerne kraftigt af den helt særlige situation, som eksperimentet har sat dem i. Og det gør noget ved dem psykisk, som de har svært ved at forholde sig til. Nicklas er det mest klare eksempel på dette, men flere af de andre deltagere udtaler sig i tilsvarende vendinger. Eksperimentet er ubehageligt, og grænsen er nået.
KLF, Kirke & Medier valgte fra starten af programserien at forholde sig kritisk til hele idéen med at gentage det amerikanske eksperiment som underholdning på tv. Det er klart, at en udsendelse, hvor deltagerne udsættes for et voldsomt pres som her, tiltrækker seere. Men det gør det ikke til etisk forsvarligt tv.
Jeg sidder med en underlig fornemmelse i maven efter at have set ”Ond, ondere, ondest”. Gav det mening? Næh, egentlig ikke. Blev vi klogere på den menneskelige psyke eller den moderne, danske mand? Nej, heller ikke rigtigt.
Eksperimentet viste, at disse få, tilfældige danske mænd vendte ondskaben indad, når de blev pressede. Men en videnskabelig undersøgelse kan man ikke kalde det.
DR3 må gerne sende udfordrende tv, men her synes jeg, at man går over stregen på det etiske. Hvad synes du?

Send din reaktion til os

Læs Bent Munch fra landsstyrelsens kommentarer til programmet
Se Ond, Ondere, Ondest på dr.dk
Læs Dorthe Birkmoses blogindlæg omkring første afsnit af Ond, Ondere, Ondest (ekstern)
Bemærk: Dette blogindlæg er udelukkende Dorthe Birkmoses tanker og holdninger, ligesom der ikke er andre relationer imellem Dorthe Birkmose og KLF, Kirke & Medier.
Linket er til information for de, der måtte have interesse i at læse mere om programmet. Dorthe Birkmose er uddannet psykolog.

Tidligere artikelKommentar: Ond, ondere, ondest
Næste artikelMed godt skal ondt fordrives