Økonomien giver regeringen problemer i medieforhandlingerne

0
865

Kulturminister Mette Bock og finansminister Kristian Jensen har låst døren for at finde penge til medieforhandlingerne. KLF, Kirke & Medier undrer sig over stilstanden og kommer med et enkelt forslag.
Tekst: Stefan Vase
Foto: Henrik Lundahl Revshøi
Endnu en gang har kulturminister Mette Bock udskudt et møde i medieforhandlingerne. Den officielle forklaring er, at Mette Bock og finansminister Kristian Jensen har sat sig for at finde flere penge ud over den økonomiske ramme, som regeringen og Dansk Folkeparti tidligere på året blev enige om. For knap tre uger siden varslede Socialistisk Folkeparti, at partiet ville forlade forhandlingerne, hvis besparelsen af Danmarks Radio på 20 procent stod ved magt.
Til Mediawatch fortæller Mette Bock, at hun og finansminister Kristian Jensen “arbejder med at få tingene til at falde på plads, så vi har et realistisk udspil”.
– Det er et spørgsmål om, at pengene skal findes et sted. Jeg er blevet bedt af de andre partier om at se på, om vi kan udvide den økonomiske ramme. Men det er ikke bare lige at gøre, siger Mette Bock til Mediawatch.
 
Økonomisk spændetrøje kaster grus i maskineriet
Stilstanden undrer KLF, Kirke & Medier, da tidligere medieforhandlinger har været relativt effektive.
– Det er brandærgerligt, at medieforhandlingerne går så trægt. Da alle venter spændte på resultatet og særligt DR har brug for en afklaring på deres økonomiske situation, siger Mikael Arendt Laursen.
Han tager dog også stilstanden som et udtryk for, at regeringen har et oprigtigt ønske om at lande en bred medieaftale.
– Det havde været nemt for regeringen at få en smal medieaftale med Dansk Folkeparti, da regeringens eget medieudspil med enkle ændringer kunne gøres spiselig for Dansk Folkeparti, bemærker Mikael Arendt Laursen.
Mikael Arendt Laursen gør dog også opmærksom på, at regeringen med “Aftale om fokusering af DR og afskaffelse af medielicensen”, som Dansk Folkeparti står bag, har gjort det svært for sig selv at få et bredt forlig:
– Regeringen har strikket en økonomisk spændetrøje, som efterlader regeringen med et meget lille råderum at forhandle indenfor, understreger Mikael Arendt Laursen.
 
Rimelige DR-besparelser og produktionsmiljøet i Danmark
Besparelser i Danmarks Radio er den store knast i medieforhandlingerne. Besparelserne på Radio 24syv og TV 2-regionerne er mindre betydningsfulde. Og når Mette Bock siger, at der ikke bliver ændret voldsomt på den samlede pulje til public service, så mener Mikael Arendt Laursen, at det må være muligt at finde en løsning.
– Mette Bock ønsker at forbedre vilkårene for produktionsmiljøet i Danmark og lægger derfor op til en væsentligt større public service pulje end i dag. Mette Bock kunne gøre den public service-pulje mindre og i stedet kræve, at DR lægger endnu flere produktioner ud af huset. Det bør både Socialdemokraterne, som ønsker et stærkt DR, og Liberal Alliance, som ønsker et bedre produktionsmiljø, kunne se fordele i. Så har begge parter givet nogle indrømmelser, og vi kan komme videre, mener Mikael Arendt Laursen.

Tidligere artikelDEBAT: Seerne blev klemt i flot fejring af Kronprinsen
Næste artikelMette Bock: FM skal slukkes i 2021, 2023 eller…?