Når præsten møder dem på kanten

Hvordan møder præster kriminelle, plejehjemsbeboere, psykisk syge og afviste asylansøgere - og hvad får de ud af samtaler med en præst? Det undersøger Iben Maria Zeuthen i en ny DR2-serie.

0
906
Iben på Herrens mark. Foto: Jarl Kaldan.

Sognepræsten, der holder gudstjenester, døber, konfirmerer, vier, begraver og så videre, er relativt velkendt. Men der findes også en særlig gruppe af præster, som er præster for en gruppe af mennesker, som lever et liv på kanten – på den ene eller anden måde.

I en ny serie på DR2 og DRTV møder journalist Iben Maria Zeuthen (vært på Hvad ville Jesus have sagt? på P1 og tidl. Tal til mig) fire præster, der hver især har en helt specifik målgruppe i deres arbejde.

Omdrejningspunktet for programmerne er: Hvad kan en præst gøre for mennesker, når de står på kanten af tilværelsen – og der ikke (altid) er meget håb tilbage? I programmerne undersøger Iben Maria Zeuthen, hvordan ånden og sjælelivet egentlig har det, når mennesket er på kanten. Hvad kan præsten gøre? Og hvor kan vi søge efter håb, når alt er mørkt?

I programmerne møder vi mennesker med diagnoser, domme, sygdomme – og en tabt identitet. Præsten møder mennesket – uden plan, journal, domsudskrifter eller recepter. Og uanset om mennesket er troende eller ej.

Maria Fruerlund Kamp og Iben Maria Zeuthen ved Herstedvester fængselsmur. Foto: Carl August Jansson/DR.

I første program tager præst Maria Fruerlund Kamp os med ind bag de tykke mure omkring Herstedvester Fængsel – et specialfængsel, der rummer nogle af landets farligste kriminelle. Her holder Maria Fruerlund Kamp gudstjeneste i fængselskirken – sammen med en indsat, der fungerer som kirketjener.

Præst Jeppe Carsce Nissen holder gudstjeneste i kirken i De gamles by. Foto: Jarl Kaldan/DR.

I program to møder vi præst Jeppe Carsce Madsen, der holder såkaldte nærværsgudstjenester i den ottekantede kirke i De gamles by – en lille grøn og rolig oase på Nørrebro i København. Iben Maria Zeuthen tager med til gudstjeneste i De gamles by og til guitarspil på det nærliggende Plejecenter Sølund.

Susanne Engberg afholder passionsdag for en gruppe indlagte på psykiatrisk afdeling. Foto: Morten Krüger/DR.

I 3. program møder vi Susanne Engberg, der bruger 95% af sin arbejdstid i psykiatrien i Ballerup. Hun er en travl præst, for der er mange patienter, der gerne vil tale med hende. Derudover afholder hun passionsdage for de indlagte.

Karen Ringsmose holder flygtningegudstjeneste. Foto: Carl August Jansson/DR.

I 4. og sidste program møder vi flygtninge- og migrantpræst Karen Ringsmose, der arbejder ved asylcenter Avnstrup i Lejre Kommune og holder flygtningegudstjenester i den nærliggende Særløse Kirke.

Alle fire afsnit kan ses på DRTV fra torsdag den 21. december kl. 06.00. Første afsnit: Iben på Herrens Mark – Fængselspræsten sendes samme dag kl. 21.30 på DR2. Iben på Herrens Mark – Plejehjemspræsten sendes onsdag den 28. december kl. 21.30 på DR2. Iben på Herrens Mark – Psykiatripræsten sendes torsdag den 4. januar kl. 21.30 på DR2. Iben på Herrens Mark – Indvandrerpræsten sendes torsdag den 11. januar kl. 21.30 på DR2.

Tidligere artikelVi stiller om til Tyskland… – om julens bedste programmer og medlemsfordele
Næste artikel40 gudstjenester, 400 reaktioner, over 4000 datapunkter – læs analysen af tv-gudstjenesterne 2015-2023

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her