Mobiltjek stresser de unge

0
1094

Nogle piger tjekker mobiltelefonen for beskeder hvert 5. minut. Mobiltjek virker stressende og hæmmer koncentrationen, siger ekspert.
En rundspørge blandt 2700 danske gymnasieelever viser, at de elever som oftest føler sig stressede er piger, der tjekker mobilen allermest.
– Der er en sammenhæng mellem de mange forskellige ting, der kalder på de unges opmærksomhed og på deres mulighed for at koncentrere sig og risikoen for at blive stresset, siger Anne Maj Nielsen, som er lektor i pædagogisk psykologi ved Aarhus Universitet.
Rundspørgen på seks danske gymnasier tyder på, at der er et sammenfald mellem hyppigt mobiltjek og følelsen af stress blandt piger. Rundspørgen viser ikke samme sammenhæng hos drengene, skriver DR.
Tjekker beskeder hvert 5. minut
Ud af alle de adspurgte piger svarer 14 procent, at de tjekker beskeder hvert femte minut. I samme gruppe svarer over halvdelen samtidigt, at de føler sig stressede. Tilsvarende falder udbredelsen af stress blandt pigerne, jo mindre de tjekker mobilen.
Tallene tyder også på, at gruppen, der konstant tjekker telefonen, er vokset i omfang – og det er gruppen, der føler sig stressede, også. Både blandt drenge og piger betyder hyppigt mobiltjek en oplevelse at have mistet koncentrationen. Men kun hos pigerne ser der altså ud til også at være et sammenfald mellem oplevelsen af stress og at tjekke mobilen af meget ofte.
Ekspert: Begræns mobiltiden
– Hvis der er nogen, der har skrevet til dig, så skal du svare. Og hvis du er på Instagram, og alle de andre viser, hvor lækre de er, og alle de sjove ting, de laver, så skal du være med. Så måler du dig ud fra det, og det er stressende i sig selv, siger Søren Hebsgaard, der som journalist og konsulent står bag rundspørgen.
Ifølge lektor Anne Maj Nielsen bør de unge lære at begrænse tiden, de bruger på mobilen.
– Al stressforskning viser, at man oplever, at ting kan være spændende, dejlige og energivende, lige indtil det pludselig er alt for meget. Man bør have beskyttede rum i hverdagen eller perioder, hvor man ikke er tilgængelig for mobiltelefonen, siger hun til DR.

Tidligere artikelKLF: Sådan kan P1 løfte trosstoffet
Næste artikelAnalyse: Tidsånd på P1 handler mere om historie end om tro