Panel: Medier er medansvarlige for radikalisering

0
878

Medierne dækker hyppigt religiøse emner, men det er som regel det ekstreme, der får sendetid og spalteplads. Derfor må medierne opruste etikken og få nuancerne med. Det fremgik af indlæg og paneldebat ved en konference om antiradikalisering i sidste uge.
To år efter terrorangrebet ved Krudttønden og den jødiske synagoge i København var over 100 deltagere fra Danmark og Mellemøsten samlet til konference om forebyggelse af ekstremisme gennem dialog. Konferencen var arrangeret af missionsselskabet Danmission og fandt sted onsdag den 22. februar på Vartov ved Rådhuspladsen i København. Indlæggene kommenterede blandt andet religionens plads i det offentlige rum, og hvad der skal til for at forebygge både religiøs og politisk ekstremisme, skriver netavisen Sameksistens.dk.
Afvis idéen om civilisationernes sammenstød
Charlotte Slente gav som Udenrigsministeriets centerchef for global politik og sikkerhed et vink med en vognstang til danske medier:
– Vi skal ikke omtale muslimer med en bred pensel; det vil kun øge konflikten. Vi må afvise idéen om civilisationernes sammenstød. Radikalisering kan ske alle steder, og vi skal imødegå den som en trussel mod alle trossystemer.
Religion i det offentlige rum
Den efterfølgende paneldebat afslørede divergerende meninger om, hvor meget religion bør fylde i det offentlige rum:
– Religion er ikke kun en privatsag, men også et socialt fænomen. Derfor skal religionen selvfølgelig have plads, sagde Peter Fischer-Møller, biskop over Roskilde Stift.
Det var Michael Aastrup Jensen, Udenrigsordfører for Venstre, ikke enig i:
– Der er for meget religion i det offentlige rum. Du er først og fremmest dansker. Dernæst kan du tilhøre den religion, du ønsker.
For lidt viden om religion
Det synspunkt mødte modstand fra bl.a. Dr. Majeda Omar, der er rektor for Det kongelige Institut for Interreligiøse studier i Jordan:
– Problemet er ikke for meget religion, men at der mangler viden om religion. Medierne spiller en meget vigtig rolle i fortællingen om religion. Vi fjerner os desværre fra den spirituelle del af religionen. Og det skaber forskellige konflikter.
Vi må mødes ansigt til ansigt
Det blev bekræftet af en konferencedeltager, Andrew Julius Bende fra Uganda, der har boet syv år i Danmark:
– Jeg vågnede op en morgen og følte mig som dansker, indtil jeg læste i Berlingske, at hver fjerde københavner ikke er dansker.
Biskop Peter Fischer-Møller fulgte op:
– Vi kan ikke styre medierne, men vi kan opbygge lokalsamfundene. Vi kan anerkende hinanden som medmennesker og medborgere. Men sker kun, når vi mødes ansigt til ansigt. Hvis vi kun mødes i medierne, vil vi se hinanden som repræsentanter for bestemte kulturtraditioner, og så kommer frygten ind.

Tidligere artikelDR forsvarer Gift ved første blik
Næste artikelPS – et program med uklare roller