Mediekrise er led i en global tillidskrise

0
999

De fleste danskere mener, at selv etablerede medier er utroværdige. Det er et opgør med mediernes autoritet, siger nyhedschef. Det er led i en global tillidskrise i forhold til autoriteter, mener forsker og kommunikationsdirektør.
Det er ikke kun sociale medier og små netaviser, der nemt kan få slagside og ind imellem er boltreplads for falske nyheder. Også etablerede medier har problemer med troværdigheden. Det viser en ny måling, som Norstat har foretaget for Altinget.
Her svarer 61 procent af danskerne, at de etablerede medier har problemer med troværdigheden. 13 procent svarer ”ja, meget” til spørgsmålet, 48 procent svarer ”ja, til dels”, mens 28 procent svarer ”nej”.
Det skriver netavisen Altinget.dk.
I undersøgelsen blev respondenterne desuden bedt om at rangere medieplatforme efter troværdighed. Her lyder danskernes dom, at tv-mediet har størst troværdighed efterfulgt af radiostationer, mens landets morgenaviser indtager en tredjeplads.
En udfordring for demokratiet
Men at flertallet af danskerne mener, de etablerede medier har problemer med troværdigheden er ifølge DR’s nyhedsdirektør Ulrik Haagerup ikke kun en udfordring for mediebranchen, men også for demokratiet generelt.
– Medierne har i mange år fungeret som autoriteter i den offentlige debat, som man har kunnet læne sig op af. Men i takt med, at tv-stationerne og omnibusaviserne har mistet deres autoritet, så er det dem, der råber højest og er grovest, som løber med opmærksomheden, siger han til Altinget.
Et globalt tillidssammenbrud
Tendensen er en del af en global tillidskrise, skal man tro Ina Rosen, direktør i medievirksomheden Operate og med en socialfaglig ph.d. fra Universitetet i Lund :
– Samtidig med eksplosionen af tilgængelig information lider vores globale digitaliserede samfundsorden et tillidssammenbrud, skriver hun i Berlingske Business.
Det velrenommerede amerikanske bureau Edelman taler med 17 års data fra 28 lande med autoritet, når de siger, at befolkninger i næsten alle landene oplever en decideret tillidskrise i forhold til de bærende samfundsmæssige institutioner, fortsætter hun.
I 75 procent af landene har under halvdelen af befolkningen tillid til myndighederne. I Sverige er det f.eks. blot 45 procent, der har tillid til myndighederne. I Tyskland 38 procent, i Frankrig 25 procent mens det i USA er 47 procent.
– Få lande skiller sig ud, herunder Kina, hvor befolkningen har høj tillid. Det er derfor nærliggende at overveje, om tillidskrisen hænger sammen med den frie digitale distribution af information, skriver Ina Rosen.

/sl

Tidligere artikelDR satser stort på dansk historie
Næste artikelGider du, at være gift med dig selv?