Må man bande på tv?

KOMMENTAR: I Aftenshowet på DR1 tirsdag den 6. juni 2023 sætter værterne Nola Grace Gaardmand og Kristian Ring-Hansen Holt fokus på, om man må bande på tv. Temaet bliver taget op, fordi sangeren Barbara Moleko på det seneste er blevet kritiseret for at bande i et polulært underholdningsprogram.

0
1089

Bandeord og grimt sprog i det hele taget har altid været et tema for medlemmer af KLF, Kirke & Medier, og vi har den helt grundlæggende holdning, at bandeord er overflødige og ikke gør noget godt for vores sprog. Særligt i medierne så vi gerne, at man ærligt ville bestræbe sig på at tale pænt og undlade netop bandeordene, da de bestemt støder mange mennesker. At Aftenshowet tager emnet op er derfor som udgangspunkt fint.

Klip fra Aftenshowet 6. juni 2023

Desværre sker der det, som vi desværre kunne forudse, når det gælder en debat som denne. De to værter smågriner sig igennem hele den del af programmet og viser tydeligt, at de ikke ser bandeord som et reelt problem. De tre gæster, hvoraf Barbara Moleko er den ene, bander selv meget, og selv eksperten oplyser, at han er vokset op med bandeord og derfor også gerne bruger dem i dag. Han formår dog at forklare, hvad der er bandeord, og hvad der ikke er. Vi har altså endnu engang en ‘debat’, hvor én holdning får taletid, og hvor det fremgår tydeligt, at andre holdninger er latterlige. Med det koncept ville det da også være svært at stille op som modstander af brugen af bandeord, fordi man netop ville risikere at bliver gjort til grin af resten af panelet.

Interessant er det dog, at paneldeltagerne undervejs kommer med udtalelser som “Jeg prøver virkelig at holde låg på…”, “Jeg øver mig i at skrue ned…” og ikke mindst denne fra Barbara Moleko: “Jeg kunne godt tænke mig at være en god rollemodel for mine børn. Der går jo ikke noget af mig. Det er en dårlig vane, det kan man godt ændre.”

Reaktion, som KLF, Kirke & Medier har modtaget om Aftenshowet den 6. juni 2023.

Klip fra Aftenshowet 6. juni 2023.

DR burde se sig for gode til at give sendetid til en så useriøs debat om et reelt problem, som helt sikkert får nogle mennesker til at slukke fjernsynet, fordi det er for meget. Hvorfor ønsker DR at fremme det dårlige sprog og give det plads både på radio og på tv? Hvor mange klager helt reelt over, at der bliver bandet for lidt på tv? Kunne man forestille sig, at alle for så vidt blev gladere af, at medierne om ikke andet så forsøgte sig med et pænt og sobert sprog? Men den debat blev der ikke plads til her.

Udsendelsen kan ses på DR TV.

Hvad mener du?

Har du set Aftenshowet den 6. juni 2023? Hvad synes du om det?

Skriv en kommentar herunder eller send en reaktion ved at trykke på knappen…Tidligere artikelMangeårigt ønske fra KLF bærer frugt: Sommergudstjenester fra domkirken i København
Næste artikelPublic service skal ud på Margueritruten