Lokale medier leverer overfladiske nyheder

0
727

Ny undersøgelse dokumenterer, at der stort set ikke er undersøgende og dybdeborende journalistik i lokale aviser, radio og tv-stationer. Mediernes nyheder informerer først og fremmest, og fokus er ting, der sker i lokalområdet.
Undersøgende og dybdeborende journalistik er stort set fraværende i lokale medier, viser en ny undersøgelse, som Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har lavet for Slots og Kulturstyrelsen.
Undersøgelsen blev fremlagt på en konference om lokale og regionale medier på Nationalmuseet torsdag.
Konklusionen overrasker ikke Den Kristne Producent Komité, der deltog på konferencen. Aviser er i krise og lokale radio- og tv-stationer er båret af frivillige.
Alligevel kan rapporten inspirere til at gå mere undersøgende til værks, mener komitéen, der organiserer 35 lokale radio- og tv-stationer.
– I stedet for blot at spille musik med studieværtens kommentarer, kunne man i lokalradioen tage den bærbare optager med ud til byens torvedag. I lokal-tv kunne man bevæge sig udenfor studiet og for eksempel lave interviewet i en bil, i en skov, ved en strand osv. Bare grave et lille spadestik dybere, skriver DKPK på deres hjemmeside.
Fem fokusområder:
Undersøgelsen ”Mediernes udvikling i Danmark” er foretaget blandt 28 lokale og regionale medier i Esbjerg, Fredericia og Nordfyn og dækker fem fokusområder:
Geografi: Kun halvdelen af de lokale nyheder er relevante for borgernes tilhørsforhold i de tre lokalområder. ”Vi-perspektivet” fylder kun omkring en tredjedel.
Emner: Lokale medier er gode til at dække vitale emner om for eksempel kriminalitet, nødsituationer, uddannelse, miljø, transport og økonomi.
Bearbejdning: Godt halvdelen fremstår som oplysende servicejournalistik (32 procent), en tredjedel som såkaldt rutinejournalstik (32 procent), en sjettedel som telegramstof fra nyhedsbureauer (16 procent) og stort set intet som fokusjournalistik (0,1 procent).
Lokalpatriotisme: Lokale medier skildrer for det meste (74 procent) virkeligheden som episodiske nyheder uden forklaring om eventuelle årsager til begivenhederne.
Demokrati: Borgerne i de tre lokalområder ønsker information om hele viften af kommunens servicetilbud, mens medierne mest rapporter om svigt i velfærdsydelser.
Læs mere og følg linket til rapporten her.

Tidligere artikelGider du, at være gift med dig selv?
Næste artikelKLF protesterer mod slækkede EU-regler om netporno