Kommentar: Menneskeforsøg 8:10

0
810

bent-munch-klf-kirke-og-medier-landsstyrelse

Kommentar

Af landsstyrelsesmedlem Peter Thomasen
 
 
 
DR3 laver i disse uger menneskeforsøg. Det vil sige, at de undersøger hvordan forskellige påvirkninger kan ændre mennesker.
I dette program tages følgende tre ting op:

  • Mørke kan det føre til vinterdepression
  • Latter
  • Spændinger i kroppen

Tre unge forsøgspersoner våger sig ud i hver deres påvirkning for at se, om der er hold i påstandene.
Mørke kan føre til vinterdepression
Mange mennesker lider af vinterdepression, men er det reelt, eller er det ”bare” en følelse nogle mennesker har?
Psykolog Ejvind Johansen leder os ind i dette univers af følelser og påvirkninger, hvor forsøgspersonen Judith skal gennemføre to døgn i total mørke – dog med et enkelt stearinlys tændt.
Judith er glad og fuld af livsmod, da forsøget starter, men hun bliver ret hurtig overmandet af mørket og begynder at få mørke følelser og savne nogle at være sammen med.
Hun sover 24 timer, men føler sig alligevel ikke frisk, ligesom tanker om ensomhed og selvmord kommer frem. Da forsøget er slut glæder hun sig til at komme ud i lyset igen.
Psykolog Ejvind Johansen konkluderer, at mørket for nogle kan føre til tristhed, angst, usikkerhed og ønsket om at dø. Det kan være en alvorlig sygdom for nogle.
Falske grin kan give glæde
Vi er alle udstyret med et grin, men bruger vi det? Griner vi, når der skal grines, eller griner, vi nogle gange falsk?
Hjerneforsker Jon Wegener er af den opfattelse, at man kan tvinges til at grine; at et grin og en latter både kan være naturlig og falsk.
Jesper og Daniel, bliver testet af lattereksperten Hanne. Kun Jesper formår at grine ægte, og forsøget viser derfor, at vi kan pålægge os en latter.
Følelser sætter sig fysisk i kroppen
Det tredje forsøg i denne udsendelse handlede om spændinger i kroppen. Ved hjælp af en Body SDS behandler, bliver forsøgspersonen Daniels følelser masseret frem – et interessant fænomen
Behandleren Erling Andersen går hårdt til Daniel og mærker muskelsmerter, spændinger og sorg hos Daniel. Ved hjælp af behandlingen kunne Erling fortælle, at Daniel havde en sorg i sig; ikke at han selv havde mistet sin farmor, men at hans far havde mistet sin mor, og han rådede Daniel til at tage hjem og trøste.
Min vurdering
Tre forsøg der havde sin berettelse, og som viste os noget om påvirkning af mennesker. Et program der er værd at se, og som behandler interessante påstande objektivt.
For dette program en ros og tak til redaktør Julie Schytte Ralund.

Tidligere artikelMed godt skal ondt fordrives
Næste artikelNyt radiodrama: Tro på retur