KLF's årskavalkade 2013

0
762

2013 har igen været et spændende år på medieområdet. KLF følger løbende med, tager dialogen og debatten om relevante emner. Få et overblik over de vigtigste ting i 2013 – set med KLF’s briller. 
Vi tager et kig tilbage på året der gik på de forskellige tv-stationer.

DR anno 2013

2013 blev året, hvor DR omrokerede sine kanaler og sendeflade. Kirke, kultur og kristendom blev flyttet til DR K i starten af året.

Det nye DR

Hele denne omrokering og kanalsegmentering fik KLF til at stille en række kritiske spørgsmål til Danmarks Radios generaldirektør senere på året:

KLF: Vil DR tackle udfordringer ved kanalsegmentering?

I KLF fulgte vi nøje med i forandringerne og i august viste nye tal, at DR Kirken og Før Søndagen havde mistet markant mange seere.

En fejl at flytte DR Kirken til DR K

KLF mener fortsat, at der skal være plads til kirke og tro på hovedkanalen DR1.
Ros til DR
DR har fået sin egen etik-chef – ingen ringere end Inger Bach fra trosredaktionen på DR. KLF hilser dette tiltag velkommen og glæder sig til at følge Inger Bach i sin nye stilling.

Etikken får sin egen chef i DR

I 2013 har DR holdt fast i DR Kirken, Før Søndagen og Morgenandagten. Derudover har de sat fokus på tro i programmer som ”Den 2. dimension” og “Vis mig din tro” på DR K.

På jagt efter åndeligheden
Unge troende udfordrer fordomme

Vi har glædet os meget over, at DR3 har lyttet til os og sat tro på programmet til den yngre målgruppe (i alderen 15-39 år). Det har de senest gjort i programmet ”Mirakler i Midtjylland”, men også tidligere på året i deres meget omtalte program “Gift ved første blik”. KLF var meget kritiske overfor konceptet, men vi er positive over, at de valgte at tage kirkens vinkel med ind i dette program og give en sognepræst en fremtrædende ekspertrolle.

Mirakler i Midtjylland
Gift ved første blik

Ris til DR
DR har haft et turbulent år med flere sager om manipulation: Exit-polls ved kommunalvalget, en iscenesat demonstration og et program om Læsø for blot at nævne nogle.
I KLF har vi særligt fokuseret på programmet “Blachman”, hvor to midaldrende mænd kigger på nøgne damer, og programmet “Absurdistan” hvor værten udklædt som præst proklamerede, at Jesus aldrig kom igen. I begge tilfælde var KLF med helt fremme i debatten på fx Politikens hjemmeside, og vi kan glæde os over, at ingen af programmerne fik en ny sæson på DR’s sendeflade.

Ny etikchef bør tage Blachman af sendefladen
7 skarpe spørgsmål til Absurdistan-redaktør

I 2012 var vi meget begejstrede for DR’s julekalender “Julestjerner”. Inger fra landsstyrelsen fulgte ivrigt med sammen med sine børn – og det har hun også gjort i årets julekalender “Pagten”. I år må vi desværre konstatere, at “Pagten” er for uhyggelig for de yngste og henvender sig da også kun til børn over otte år. Det synes vi er rigtig ærgerligt. Vi så gerne en julekalender, som formidler julens egentlige budskab på hovedkanalen DR 1 og en julekalender, som kan samle familien. Det håber vi på vil ske i 2014.

Flere julestjerner
Juleuhyggen breder sig

TV 2 anno 2013

2013 blev året hvor slow-tv for alvor kom på programmet. TV 2 startede sin nye kanal TV 2 Fri om hus og have, hobby, mad, vejr og fritidsliv. Og de lovede også kirkelige programmer – men dem har vi ikke set så meget til endnu. Måske 2014 også kan ændre på det.

TV 2 Fri

Generelt har tro, kristendom og etik ikke haft den store plads på TV 2’s sendeflade i 2013. Vi er fortsat i løbende dialog med TV 2 og håber, at vi i 2014 kan få lidt flere trosminutter i sendefladen.
Det samme gør sig gældende i TV 2’s julekalender “Tvillingerne og julemanden”, som ligesom DR’s julekalender mangler et glimt af julens vigtigste historie.

TV 2 julekalender uden vitaminer
Juleuhyggen breder sig

De kommercielle stationer

Hos de store kommercielle spillere på det danske TV-marked, MTG (Modern Times Group) og SBS Discovery Media, mangler vi helt klart også flere programmer om tro og etik. En kanal som DK4 er bedre til at sende programmer om tro, end disse giganter på mediemarkedet – og de har da heller ikke samme public service forpligtelse som DR og TV 2.
2013 var året hvor KLF’s generalsekretær startede en dialog med SBS Discovery Media om kommercialiseringen af public service-kanalerne og programmer om tro på de kommercielle kanaler:

Dialog med nye medier

Velkommen 2014

I 2014 fortsætter KLF dialogen med DR, TV 2 – og forhåbentlig også fortsat de kommercielle stationer. Vi glæder os over, at især DR viser gode takter, og vi håber, at dette fortsætter.
”Jeg glæder mig til at følge vores medier igen i 2014 og se, hvordan de tager udfordringen op med at formidle kirke og tro i det nye år. Det er et meget væsentligt stofområde for alle aldersgrupper, og jeg er overbevist om, at mediehusene kan løse denne opgave både professionelt og interessant, hvis de vil,” afslutter generalsekretær Mikael Arendt Laursen.

Se flere artikler fra 2013 i vores nyhedsarkiv

Tidligere artikelRigtig glædelig jul!
Næste artikelRis til TV 2 – og ros til DR

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her