KLF til DR: Ryd op. Så vender danskernes tillid tilbage

0
914

Ny undersøgelse viser, at hver anden dansker ikke har tillid til Danmarks Radio. Det er skidt, men kan skyldes det politiske klima, mener medieforskere. Det skyldes nok enkeltsager, og tilliden kan derfor genvindes – hvis altså DR rydder op i procedurerne, mener KLF.
Hver anden dansker nærer mistillid til DR. Sådan lød overskrift i MetroXpress forleden. Baggrunden er en undersøgelse fra gratisavisen, der viser, at tilsammen 56 procent af danskerne ”slet ikke” eller ”i mindre grad” har tillid til, at Danmarks Radio forvalter licenspenge hensigtsmæssigt i forhold til at lave public service.
– Det er jo ikke særligt godt, siger medieforsker Hanne Bruun fra Aarhus Universitet til avisen. – De modtager 67 procent af alle licensmidlerne. Det er alvorligt, fordi licensmodellen beror på, at der er tillid til, at man får noget for sine licensmidler.
Medieforsker ved Københavns Universitet, Henrik Søndergaard, mener dog at mistilliden skyldes en generelt kritisk holdning over for mediehuset:
– Jeg tror, at man mere tager en temperatur på den politiske debat frem for troværdigheden.
Generalsekretær i KLF, Kirke & Medier, Mikael Arendt Laursen, peger på enkeltsager, som kan have svækket DR’s troværdighed, for eksempel at mediehuset betalte for, at USA-korrespondent Johannes Langkilde (billedet) fik sin hest transporteret til USA. Eller sagen om sponsorkroner til P1-programmet Café Hack:
– Den slags sager vil naturligvis give et hak i troværdigheden og bør undgås, siger han.
Mikael Arendt Laursen mener dog ikke enkeltsager giver et generelt billede af DR’s evne til at forvalte de mange penge.
– Vi ser heldigvis mange gode resultater på både radio og tv hver eneste dag af, at pengene i langt overvejende grad bruges godt og rigtigt, siger generalsekretæren.
Han kommer dog med en klar opfordring til at DR:
– Få ryddet op i jeres procedurer, og hav god kontrol med eksterne samarbejdspartnere, så den slags sager kan undgås. Så tror jeg, at danskernes tillid vil vende tilbage.
Undersøgelsen er foretaget af YouGov for MetroXpress, og er baseret på interview med 1.016 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år. Den viser, at 28 procent af danskerne ”slet ikke” har tillid til DR’s forvaltning af licensmidlerne, at 28 procent kun har tillid ”i mindre grad”, at 22 procent har tillid ”i nogen grad”, 11 procent ”i høj grad” og seks procent ”i meget høj grad”. Seks procent angiver ”ved ikke”.

Tidligere artikelBertel Haarder: Gi’ dog mikrofonen til folk der kan beskrive det religiøse univers!
Næste artikelDR satser stort på dansk historie