KLF anmelder: Gift ved første blik – 2:8

0
932

Denne gang møder parrene hinanden for første gang – og de siger ja til livet som ægtefolk.
gift-ved-forste-blik-mie-venter
– At indgå ægteskab er stadig en af de vigtigste begivenheder i et menneskes liv. Man forpligter sig nemlig ikke alene overfor sig selv, men også overfor den anden part til fremover at være fælles om alle beslutninger. Et ægteskab giver rettigheder, men også ansvar og det forudsætter en vilje til at leve med hinanden i kærlighed og gensidig tolerance.
Sådan siger borgmesteren i sin tale til det første ægtepar Mie og Simon.
Nervøs fnisen
De tre par er nået til deres første møde – og deres vielse. Fælles for alle tre par er nervøs fnisen under hele ceremonien, og altså ikke den traditionelle højtidelige stemning. Og i stedet for det klare, rungende ja, man typisk hører til vielser, får fx Jonas med lidt nervøs fnisen sagt: ”Ja, hvorfor ikke? Selvfølgelig”.
Her begynder serien for alvor sin parodi på ægteskabet. Parrene skriver under på vielsesattesten og tager videre til bryllupsfest med alt hvad dertil hører.
Som seer fristes man til at tænke, om det virkelig er rigtigt, at ens licenspenge går til at sponsere tre proforma bryllupper – tre bryllupsfester og bryllupsrejser, som ingen helt tager seriøst?
Fire ugers ægteskab
På sin hjemmeside i en boks med titlen ”Eksperimentet kort” slutter DR selv af med at skrive:
– Vil eksperimentet lykkes? Vælger de at forblive gift eller bliver de skilt efter fire uger?
Og i løbet af afsnittet står det da også klart, at deltagerne ser dette som et eksperiment på fire uger. Jonas siger i sin tale til Lykke:
– Jeg håber, at vi i det mindste kan få fire sjove uger ud af det her.
Lykke selv siger på et tidspunkt til kameraet:
– Det er bare helt vild surrealistisk.
Og Martin, som er blevet gift med Mette, bruger tidsrammen i sin tale, da han omtaler sig selv om en kagedej, som ”skal bages på i fire uger”.
Som seer står man tilbage med følelsen af, at disse seks mennesker og DR ikke tager ægteskabet alvorligt.
Og når speakeren fortæller, at ”ægteskabet er en juridisk og samfundsmæssig institution, hvor en mand og en kvinde binder sig til hinanden”, virker det yderst modstridende med det, programmet samtidig giver udtryk for.
Vi mener
For KLF, Kirke og Medier er ægteskabet mere kostbart, end det der lige nu vises på DR3.
Vi mener, at DR leger med følelserne ved arrangere ægteskaber – både fordi vi som kultur generelt tager afstand fra arrangerede ægteskaber og fordi ægteskabet i den kristne kultur er helligt.

Læs mere om Gift ved første blik

Tidligere artikelUnikt kompaktkursus i fotografering
Næste artikelKLF anmelder: Gift ved første blik – 3:8