Julestjerner

0
1238

I mange år har vi i KLF, Kirke & Medier spurgt til, om DR ikke kunne lave en julekalender med det kristne budskab. Det har de hidtil afvist, men nu ser det ud til, at de med Wikke & Rasmussens julekalender “Julestjerner” endelig har lyttet til vores opfordring.
julestjerner-mike-kolloffel-dr

Juleevangeliet i prime time

Derfor glæder det mig også, at Julestjerner er en stor succes med mere end en million seere til hvert afsnit. Det er første gang i mange år, at DR’s familiejulekalender er mere populær end TV 2’s.
Den kristne jul er centralt placeret i Julestjerner. Der er sunget flere julesalmer, de arbejder på en musical over juleevangeliet, som også er blevet genfortalt. Og så er hovedpersonerne en tømrer, der er gift med Maria. De venter et barn, som formentlig kommer til at hedde Jes, og når deres datter hedder Sus, så er det jo lige for, hvad der hentydes til. Derudover er der de tre ”vise mænd”, som kigger stjerner…

Overnaturligt islæt

I årets kalender møder vi også to tossede “mormødre”, som repræsenterer noget overnaturligt – alene fordi de er to mormødre, men også fordi de laver pendulering og forudsiger ting. Og der er nisser og astrologi blandet ind i fortællingen.
Den danske jul er fuld af nisser og andre overnaturlige ting, som intet har med kristendommen at gøre, og som i værste fald kan udlægges som overnaturligt og okkult. Sådan er det, det er en del af vores kultur på godt og ondt. Og når man taler om en stjerne, som bringer bud, er det genkendeligt fra den kristne juleberetning.

Julen i nye klæder

Da man for år tilbage sendte “Jesus og Josefine” var der også masser af elementer bygget ind i fortællingen, som intet havde med den kristne Jesus at gøre. Alligevel skal vi glædes over den, for bare det at man husker, hvad julen baggrund i virkeligheden er, er vigtigt for bevarelse af kristendommen i vores kultur.
Jeg tror ikke, at vi skal forvente os, at julekalenderen skal være en genfortælling om den kristne julefortælling – det vil vi aldrig komme til at opleve.
Vi skal derimod glædes over, at der er plads til det kristne evangelium, og det har en central placering som hovedfortællingen i årets julekalender; det er nytænkning og med til at understrege julen som en kristen højtid.
At julekalenderen så også indeholder alle andre elementer med nisser, mærkelige mennesker, folk med overnaturlige evner og så videre – ja det er nok bare en del af rammen.

Kirken på besøg

Jeg tror, at vi nogle gange skal forstå, at når det kristne optræder i TV, er kirken på besøg i mediet, på mediernes betingelser, mens det er anderledes når vi er i kirken.
Hvis ikke der er de elementer af underholdning, spænding og fascination, som der skal være i en julekalender, så er der heller ikke en million seere, og dermed heller ikke en million som bliver mindet om det kristne juleevangelium, som vi oplever i år.
Alternativet er, at den kristne jul ikke er med, for ikke at lave sammenblandingen og er det bedre?

Ude af øje, ude af sind

Jeg tror på sætningen “ude af øje, ude af sind”. Hvis ikke evangeliet og kirken har en placering i medierne, så vil den for mange danskere blive glemt. Så må vi leve med, at det i medierne er på mediernes betingelser.
Det er derefter kirkens opgave, at samle op på det og forkynde budskabet, det skal og gør en julekalender ikke. Det er blot en påmindelse om, hvad julen er, og vil aldrig blive mere.
Samlingspunkt for familien
Jeg glæder mig over de gode elementer, som der vitterlig er mange af i dette års julekalender. En julekalender, som er et dejligt samlingspunkt for hele familien med placeringen af det kristne evangelium og elementer fra den kristne jul bygget ind i fortællingen på en fantastisk måde. Et rigtig godt initiativ fra DR.
I vores familie er vi spændte på at følge de resterende afsnit af Julestjerner.
Bedste hilsner,
Kim Borregaard Eriksen
Medlem af KLF’s landsstyrelse

Læs om Flere Julestjerner

Tidligere artikelNy hjemmeside
Næste artikelGlædelig jul fra kidsandmedia dk