DR har fået et knæk i troværdigheden, efter en demonstration i TV Avisen viste sig at være iscenesat. Nyheder bør altid afspejle virkeligheden, mener KLF, Kirke & Medier.
Af Svend Løbner
Det er ikke længe siden en DR-journalist blev fyret, fordi han rapporterede, at han nu var på vej ind i Irak med et tv-hold, mens han i realiteten var på vej ud.
Ved årsskiftet lod journalister som om, de gættede på indholdet af Dronningens nytårstale, selv om de allerede havde læst talen samme formiddag.
Og torsdag den 3. januar bragte TV Avisen et indslag om retssagen om EBH-bank, hvor DR viste billeder af vrede demonstranter med skilte foran Retten i Hjørring. Demonstrationen viste sig at være iscenesat af et produktionsselskab, der arbejdede på en programserie til DR.
Op i det røde felt
Den seneste hændelse fik seernes redaktør Jacob Mollerup fra DR helt op i det røde felt. I sin klumme på dr.dk kalder han brøleren for ”et slags tv-transmitteret selvbedrag”.
Nyhedsdirektør Ulrik Haagerup beklagede fadæsen i TV Avisen dagen efter.
– Det manglede også bare. Men jeg hører allerede spørgsmålet: “Er der da slet ikke nogen der tænker sig om i det hus?” “Hvordan kan det dog ske?”, skrev Jacob Mollerup om hændelsen, der gav Danmarks Radio et voldsomt hak i troværdigheden.
Etiske retningslinjer
Sagen blev bragt ind for DR’s bestyrelse, som midt i januar bebudede klarere etiske retningslinjer. Men ingen blev fyret på grund af fadæserne.
DR’s bestyrelsesformand, Michael Christiansen, siger til dr.dk, at ”denne her sag har mindet os om, at hvis ikke der er skarpe retningslinjer for brug af iscenesættelser, så kan tingene komme til at skride”.
Generaldirektør Maria Rørbye Rønn lovede samme dag, at hun vil ”indføre en ny bestemmelse i DRs programetik om brug af iscenesættelser”:
– Vi udvikler og producerer programmer indenfor alle genrer og bruger hver dag mange forskellige fortællemæssige greb. Det skal vi blive ved med. Men vi skal altid kunne begrunde de virkemidler, vi bruger og sikre os, at varedeklarationen overfor seerne er klar, siger Maria Rørbye Rønn.
Øje for god etik
Men det er ikke nok for KLF, Kirke & Medier.
– Vi har den holdning, at nyhedsmedierne skal afspejle den virkelighed, som vi alle sammen er en del af så reelt og objektivt som muligt, skriver generalsekretær i KLF, Kirke & Medier Mikael Arendt Laursen i Dagbladet Information.
– Medierne har i dag så stor indflydelse på os, så vi klart må forvente, at man hele tiden har øje for god etik, når man sender nyhedsindslag. Jo mere mediet selv påvirker og iscenesætter, jo mere fjerner vi os fra virkeligheden, mener han.
– Derfor bør nyheder afspejle virkeligheden som den er – naturligvis. Derfor bør der slet ikke være nogen iscenesættelse.
—
Læs hele KLF, Kirke & Mediers pressemeddelelse