Ildsjæle driver stadig lokalradio efter 30 år

0
1385

KLF var med i opstarten af Radio Ådalen i Skjern allerede i januar 1988. Radioens 50 frivillige fortsætter ufortrødent med at sende i det vestjyske. Fejrer jubilæum den 3. februar på radioen med Åbent Hus.
Det er nu 30 år siden Radio Ådalen i Skjern første gang sendte lydbølger ud over den vestjyske hede. I dag sender radioen 42,5 timer om ugen, oplyser Den Kristne Producent Komité (DKPK). Og det er er alt fra lokale nyheder, sundhedstips og egnshistorie til gudstjenester, Open by Night og andre by-events.
DKPK er paraplyorganisation for omkring 20 kristne lokalradio- og tv-stationer i Danmark.
Kulturen skal have stor plads
Radio Ådalen i Skjern er rigtig lokalradio. Den fælleskirkelige og tværkulturelle lokalradio startede op efter at Radio Åse, som skulle være en bingoradio, opgav at starte. KLF, Kirke & Medier hjalp den nye radio med at lave vedtægter og ansøge om sendetilladelse. KLF’s mediekonsulent holdt også fem kurser i programproduktion. Tre ildsjæle fra lokalforeningen tog fat og inviterede Fagbevægelsen med.
– Det var vigtigt for os, at det ikke udelukkende blev en kristen lokalradio, fortæller en af de tre ildsjæle, Niels Christian Holm (billedet). Han er stadig formand for radioen og dybt engageret i programvirksomheden – nu 30 år efter opstarten. Han tilføjer:
– Kulturen skulle fra starten have stor plads, for lokalradio er både lokale nyheder, sport og al mulig musik.
Bestyrelsen lagde hovedet på blokken
Der blev dannet en bestyrelse på 8 personer, der hver kautionerede for 12.000 kroner til startkapitalen, og så kunne Radio Ådalen i Skjern gå i luften 1. januar 1988.
Radioen har i dag 1000 støttemedlemmer og et budget på en halv million kroner årligt.
Radio Ådalen drives af omkring 50 medarbejdere på skift. Programmerne skal produceres og afvikles af frivillige, og der er altid brug for friske folk til opgaver som værter, teknikere, indsamlingsaktiviteter og regnskab.
To frivillige er på skift ude og optage gudstjenester i egnens kirker hver søndag. Radio Ådalen samarbejder med 28 kirker.
Samarbejder med byens kulturliv
Radio Ådalen har et bredt samarbejde med kommunale institutioner og frivillige foreninger i Ringkøbing-Skjern kommune. Stationen samarbejder bland andet med Ringkøbing-Skjern Museum om transmission af foredrag fra Skjern Vindmølle. Foredragene lægges derefter op på museets hjemmeside.
Radioen transmitterer også fra foredrag, koncerter og sportsarrangementer i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter, ligesom radioens studie ofte får besøg af sygeplejersker og ergoterapeuter fra Sundhedscenter Vest i programmer om sundhed og trivsel. En lokal læge agerer medvært. Der transmitteres også fra Minihøjskolen i Rækker Mølle. Her sendes 20 foredrag fra start til slut.
Udfarende medarbejdere
Radio Ådalens frivillige er meget udfarende og kommer blandt andet ud til Open By Night og Husflidsfestivalen.
– Her kan de sende tre interviews i timen, smiler Niels Christian Holm.
Han er også glad for, at stationen må bringe nyheder fra Ringkøbing-Skjern Dagblad fire gange om ugen. Og i weekenderne er programmer lytterønsker især populære. Her kan folk ringe ind med musikønsker, hilsener og lykønskninger i bedste Giro 413-stil.
Selv om der ikke er lavet statistik over henvendelser på programmerne, er der god respons, fortæller Niels Christian Holm. På en aften kan det ske, at over 100 mennesker ringer ind.
– Det var godt at kunne trække på en mediekonsulent fra KLF. Nu kan vi måske hjælpe andre i gang, smiler Niels Christian Holm.
Radio Ådalen fejrer sit 30 års-jubilæum den 3. februar på radioen med Åbent Hus og medlemsfest den 2. marts.

Tekst og billede af Niels Christian Holm i studiet: Svend Løbner

Tidligere artikelJakob Illeborg: Public service er upartisk belysning
Næste artikelMindre gul bjælke – mere aktuel debat