Radio4 med Rikke Hedman som programchef har formået at gøre det eksistentielle til spændende radio med nye indfaldsvinkler. ”Gud fader bevares” med Anders Stjernholm som radiovært er seneste skud på stammen. Og han gør det bedre end forventet i samtale med Flemming Pless om at være ”Kristen eller ej”.
Lad det være sagt med det samme. Anders Stjernholm er en dygtig kommunikator, der er rap i replikken og kan det der med at sætte kniven ind, hvor det gør mest ondt. Men han kan også være træls polemiserende i sine hyppige medieoptrædener, hvor flade bemærkninger og distanceblænding efterlader indtrykket af manglende vilje eller evne til at lytte og forstå.
Det har han imidlertid lært at kontrollere i ”Gud fader bevares”. Her fremstår han som den overbeviste ateist, der dog gerne vil prøve sine antagelser og teser af i en god diskussion med dygtige modspillere.
Setuppet er alternativt. Som overbevist ateist må han åbenlyst stille sin religionskritik til skue, men han gør det altså i et modspil med en troende. Og Anders formår i programmet ”Kristen eller ej” i samtale med Flemming Pless at lytte og holde sig fra fristelsen til at forsøge at spidde sin samtalepartner, selvom han går til ham.
Jamen er der ikke en måde jeg kan slippe for at være kristen?
Anders Stjernholm
Flemming må dog adskillige gange sætte Anders på plads for at himle med øjnene og en enkelt gang, lidt nedværdigende, at ville parkere et emne, uden at have forstået Flemmings pointe. Men Anders accepterer irettesættelserne, og samspillet i studiet skaber da liv i lytterens fantasi.
Programmet fungerer. Det bliver en levende samtale, hvor Anders undervejs måbende, må høre Flemming Pless erklære ham for en kristen, fordi han blev døbt som barn. ”Jamen er der ikke en måde jeg kan slippe for at være kristen,” spørger Anders vantro, hvortil Flemming svarer, at forældrenes valg på deres barns vegne ikke kan gøres om.
Her kunne man nok ønske sig et supplement af en anden kristen opfattelse i studiet. Vi er nok et par stykker, der også der ville måbe lidt ved Flemmings skråsikkerhed på Guds vegne. Men konceptet er nu engang forholdsvis ensporet. Én ateist, der møder én kristen. Variationen mellem de kristne bliver uden tvivl væsentligt større end variationen i ateistperspektivet hos den samme studievært.
Og her ligger nok programmets svage punkt. Det er svært at forestille sig, at programmet vil blive ved med at være interessant også om ti gange. Anders Stjernholm tager et markant udgangspunkt i hans egne overbevisninger og erfaringer i de første programmer.
Samtalen med Flemming Pless flugter da også oplægget fra den bog, som Anders Stjernholm har skrevet sammen med den nuværende formand for Ateistisk Selskab, Simon Nielsen Ørregaard, ”Du er jo ateist”. På et tidspunkt, har vi vel godt og vel have fået præsenteret de skarpeste tilgange fra Anders’ side og spørgsmålet er så: Hvad sker der så? Ja enten kommer der en ny studievært – måske en overbevist kristen – eller også må Anders genopfinde sig selv og måske springe ud som den søgende ateist, der må redefinere sine egne erkendelser.
Anders skal have tak for et seriøst troskritisk program, der faktisk både underholder og går i dybden. Det er lidt af en bedrift. Og så luner det at høre, at en gammel kending som Bjarke Stender sidder med i produktionen. Gamle P1-lyttere vil genkende navnet fra det hedengangne radioprogram ”Eksistens”, hvor Bjarke udvidede horisonten hos lytterne. Hans chef dengang hed i øvrigt også Rikke Hedman, som stod i spidsen for DR’s tros- og eksistensafdeling i Aarhus. Og sådan har tingene det med at gribe ind i hinanden. Måske kan Radio4 blive Danmarks eksistentielle radiokanal på en folkelig facon. De hidtidige programkoncepter med blandt andet Isam B og Anders Stjernholm har i hvert fald formået at skabe opmærksomhed om tro og eksistens. Et blik over Radio4’s programflade afslører flere programmer, der rammer den eksistentielle tone. Det inviterer til et nærmere bekendtskab.
Mikael Wandt Laursen
Generalsekretær i FrikirkeNet
Kommentar tilrettet 25/05/2020.