Gratis e-bog om falske nyheder

0
1098

Erkan Özden giver i ny e-bog gode råd til, hvordan man afslører de såkaldte ”fake news” på Facebook og hjemmesider, der er skabt til formålet. DR-journalisten modtog for nylig en buket fra KLF, Kirke & Medier for netop at advare skoleelever mod falske nyheder.
”Mette Blomsterberg stopper i Bagedysten, fordi hun skal tabe sig!” Nogenlunde sådan lød en falsk nyhed på en snydehjemmeside, der til forveksling lignede Ekstra Bladets.
Men det hele var ”fake news”. Mette Blomsterberg opdagede selv den falske nyhed og var hurtigt ude og advare på de sociale medier.
Eksemplet er hentet fra DR-journalist Erkan Özdens nye e-bog ”Falske nyheder”, som i disse dage tilbydes gratis på hans egen hjemmeside. Bogen er beregnet til alle interesserede, og især unge på skoler og gymnasier, som Erkan Özden har brugt meget tid med det seneste år. Han har blandt andet holdt oplæg og workshops for 30.000 skoleelever om at være på vagt over for falske nyheder. Det initiativ modtog han en buket for af KLF, Kirke & Medier i februar 2017.
Han begrunder i e-bogen, hvorfor det er vigtigt at kende forskel på sandt og falsk, når man surfer på nettet:
– Troværdighed, altså at man kan stole på nyheder, er ikke kun vigtigt for journalister og medierne. For ganske almindelige borgere, og brugere af nyheder, er det meget vigtigt at kunne stole på fakta, skriver han og fortsætter:
– Vi kan sagtens være uenige om indholdet og have mange meninger, men fakta er en slags fælles spilleregler, vi kan diskutere ud fra. Derfor er det vigtigt vi kan blive nogenlunde enige om hvad der er rigtigt
Og man når meget langt med ret simple, gode spørgsmål, når man færdes på nettet og ikke mindst på Facebook. Erkan Özden konkluderer bogen med fem gode spørgsmål, man kan stille sig selv, når man surfer på hjemmesiden. Kommer nyheden fra et medie du kender? Er nyheden på flere medier? Ser det mærkeligt ud – stavefejl, engelske udtryk osv.? Er nogen citeret i historien og hvem er de? Lyder det simpelthen for vildt?
Hent den gratis e-bog på Erkan Özdens egen hjemmeside her.

Tidligere artikel’Historien om Danmark’ er allerede en succes
Næste artikelSproget på P3