Giv os det pæne sprog tilbage

0
1085

Det er blevet almindeligt at tale grimt i radioen og på tv. Sådan burde det ikke være. Særligt vores public service-medier bør gå foran med det gode eksempel, skriver generalsekretær i KLF, Kirke & Medier Mikael Arendt Laursen i et indlæg til Altinget.dk.
 

Generalsekretær Mikael Arendt Laursen mener, public service-medierne har et ansvar for at sikre et godt sprog og vise sig som det gode eksempel. Foto: Henrik Lundahl Revshøi
Generalsekretær Mikael Arendt Laursen mener, public service-medierne har et ansvar for at sikre et godt sprog og vise sig som det gode eksempel. Foto: Henrik Lundahl Revshøi

 
Den 24. maj 2016 udkom Reaktionsrapport 2015, hvor KLF, Kirke & Medier gør status på de henvendelser, vi har fået fra mediebrugerne sidste år. Man kan drage flere konklusioner ved at læse rapporten, men særligt én af tendenserne har for mig at se rigtig meget med vores public service-medier at gøre. Vi får relativt mange klager over dårligt sprog i medierne.
DR Nyheder valgte at bringe historien om rapporten på deres hjemmeside , og på Facebook kom der mere end hundrede kommentarer i løbet af kort tid.
Bred opbakning til pænere sprog
En lille rapport udgivet af en kirkelig mediebrugerorganisation tegner naturligvis ikke hele billedet af, hvordan brugerne tænker omkring sproget i medierne, men debatten på Facebook er med til at understrege, at langt flere deler vores opfattelse, end rapporten viser i sig selv:
“Man behøver da ikke være kristen for at synes, at sproget er frygteligt. Jeg synes, det er pinligt, som folk bander især på tv. Det er ikke nødvendigt. Det giver ingen mening. Jeg tror ikke på nogen som helst religion, men jeg synes ikke om bandeord alligevel.”
“Jeg er ikke kristen, men alligevel træt af den udvanding og forfladigelse, kraftudtrykkene forårsager.”
“Det er et udtryk for simpel tankegang og bevis for manglende dannelse og uddannelsesniveau.”
“Vi skal værne om vores sprog. Urene gloser i alle medier hører sig ikke til. Det er lavt, tarveligt dansk.”
“Bandeord er kun fyldord og erstatning for andre ord. Det burde ikke være nødvendigt med dem. Hvorfor ikke vise i tv, at man godt kan tale ordentligt? Bandeord er der jo nok af i samfundet. Som en reklame siger: Tal ordentligt – det koster ikke noget.”
“Det er ikke det, jeg ønsker mine licenspenge brugt til, og det koster altså ikke ekstra at tale pænt og ordentligt.”
Public service-medier har et ansvar
Mange danskere er trætte af, at det er blevet almindeligt at tale grimt i radioen og på tv. De slukker for programmerne eller vælger ikke at tænde for bestemte kanaler, særligt når der er børn tilstede. Sådan burde det ikke være. Særligt vores public service-medier bør gå foran med det gode eksempel og vise, at vi med vores smukke og nuancerede sprog fint kan udtrykke os, uden at bandeord er nødvendige. Bandeord er sproglige krykker, der tages i brug, når man kommer til kort. De er en sproglig falliterklæring.
Jeg vil derfor gerne følge op på Reaktionsrapport 2015 og de mange tilkendegivelser på diverse digitale platforme og sige det meget klart: Public service-medierne skal gå foran for at sikre den gode tone og det pæne sprog. Ikke i en karikeret halvtredserstil med Dem og De, men på en tidssvarende måde med respekt for brugerne. Alle brugerne. Jeg anerkender, at der skal være plads til både udvikling og forskellighed i sproget i medierne, men det må ikke bruges som undskyldning for at lade stå til, som man gør i dag.
Værter og journalister bør uddannes til at tale grammatisk korrekt, let forståeligt og pænt. Børn skal ikke lære at bande ved at se DR Ramasjang eller tv-serier på DR Ultra. Fredagsunderholdningen skal være for hele familien og foregå i en ordentlig tone.
Giv os det pæne sprog tilbage.
KLF, Kirke & Medier afholder en konference på Christiansborg med titlen “Kulturen i sproget, sproget i kulturen” den 16. september 2016, hvor vi sætter endnu mere fokus på sproget i medierne. Læs mere her.
 

Tidligere artikelEksklusivt: Få dit spørgsmål med til BBC
Næste artikelReaktion på mødet med BBC