Forkyndelsen hører stadig hjemme i medierne

0
814

Den 1. december skrev Mogens Hansen en kronik i Kristeligt Dagblad under titlen “Når troen bliver elektronisk” (kræver abonnement at læse). Heri skriver han blandt andet, at KLF, Kirke & Medier “historisk set har haft alvorligt følger for det, som engang blev kaldt kirkelige programmer i Danmarks Radio.” Landsformand i KLF Henning Bjerg Mikkelsen har skrevet et modsvar til Mogens Hansen.
Under overskriften ”Når troen bliver elektronisk” har Mogens Hansen begået en kronik (KD 1.12), hvori han tager et opgør med mediegudstjenesten. Kronikken kræver en kommentar, særligt fordi vi i KLF, Kirke og Medier får på hattepulden for det, vi har stået for i 90 år. Vi vedkender os gerne, at vi alle dage har talt endog meget varmt for gudstjenesten og andagten i både radio og tv, og fortsat gør det. Det gør Mogens Hansen ikke. Han mener, at forkyndelsen, i form af gudstjenester, ikke hører hjemme i landsdækkende medier. Tiden er løbet fra dem, lytter- og seertallene rasler ned og så ”gør de os blot til tilskuere til andres gudsdyrkelse”, skriver han. Det er sandt, at mediegudstjenesten aldrig kan erstatte den ægte, levende gudstjeneste i den lokale kirke. Men mediegudstjenesten imødekommer dog i det mindste et behov hos de borgere, som af forskellige årsager ikke har mulighed for at deltage i den lokale kirkes gudstjeneste. Det er værd at holde fast i.
Forkyndelsen kan noget andet
Mogens Hansens påstår også, at KLF, Kirke & Mediers insisteren på radio- og tv- gudstjenesten har haft negative følger for andre gode kirkelige programmer i DR. I KLF, Kirke & Medier beder vi ikke DR om at gøre kirkens arbejde, men vi finder det naturligt og rigtigt, at der i et public service-medie levnes plads til kirken og dens forkyndelse. Programmer, der analyserer, debatterer og formidler kristendom kan bestemt være opbyggelige – og dem skal der også gives plads til – men forkyndelsen kan noget andet. Den kan åbne for det, vi ikke kan sige os selv. Det er her, evangeliets budskab bliver særligt nærværende og kan give os en hjælp og en styrke til at leve hverdagens liv. Derfor taler KLF, Kirke og Medier stadig varmt for mediegudstjenesten.
Læs Mogens Hansens kronik i Kristeligt Dagblad (bemærk: kræver abonnement).
 
 

Tidligere artikelPer Vers freestyler over begrebet public service
Næste artikelMå man vise døde børn på TV i prime time?