Fødslen af det moderne Danmark fortalt gennem Grundtvig

DR har netop offentliggjort planer om en kommende dramadokumentar, som omhandler N.F.S. Grundtvig. Serien kommer i 3 afsnit, som har fokus på 3 faser eller dele af Grundtvigs liv. Hans virke som poet, præst og politiker i Danmark. Programmet er første del af et større projekt, hvor DR vil skildre netop Grundtvig og hans indflydelse på Danmark.

0
987
Nicolaj Kopernikus spiller Grundtvigs nære ven Sibbern og Ulrich Thomsen spiller Grundtvig. (Foto: A&M Productions/Alonso Mayo)

Tidligere på året annoncerede TV2 en lignende serie, som også skal omhandle Grundtvig. Den kommer dog ikke lige foreløbigt, da optagelserne først begynder i 2025. I forbindelse med den annoncering, talte vi med Kurt E. Larsen, kirkehistoriker og professor ved Menighedsfakul­tetet i Aarhus, om hvem Grundtvig var. Læs hele interviewet i KLF’s magasin nr. 3/2023. Noget af det Kurt E. Larsen udtalte, omhandlede hans tidlige virke, hvor Grundtvig skabte røre i kirkens, dengang, rationalistiske andedam. Men også Grundtvigs samlekraft kommenterede Kurt E. Larsen på:

  • Senere blev han fortaler for den rummelige folkekir­ke, hvilket man normalt forbinder ham med i dag. Det be­tød for Grundtvig ikke, at alt i kirken var lige godt, men at man som danskere kunne være i den samme danske kirke, selv om man ikke var fælles om det åndelige.

Og det virker da også til, at det er netop Grundtvigs evne til at danne fællesskab, der har fanget DR’s interesse. Programchef i DR Anne Garlichs udtaler:

  • For ham var fællesskabet altafgørende for et land og folks overlevelse gennem forandringer. For det er gennem fællesskabet, at vi styrkes. En tanke der ikke er så fremmed for os i dag, hvor vi selv står i en verden i forandring og igen og igen mærker, hvilken enorm styrke det har, når vi samler os.
Mads Reuther spiller den unge Grundtvig (Foto: A&M Productions/Alonso Mayo)

Omkring seriens formål, kommenterer Anne Garlichs:

  • Et helt centralt formål med serien er at skabe en anledning til at tale om, hvordan vi skal forstå Grundtvigs betydning, og hvordan demokrati, kultur og fællesskaber spiller sammen i dag.

Og det er der rig mulighed for, når emnet er Grundtvig. Men samtidigt må man have øje for, at det er vigtigt at huske, at man ikke uden videre, kan adskille Grundtvigs tanker om samfundet fra hans tro. Da vi talte med Kurt E. Larsen, sagde han også noget om denne tætte forbindelse:

  • Man kan ikke uden videre skille Grundtvigs ideer om samfundet fra hans tro. Han var ikke blot en verds­lig filosof; for hans tanker om det nationale og det fol­kelige voksede ud af hans kristne tro. Ønsket om mere frihed i samfundet i det hele taget var særligt begrundet i hans erfaringer på det kirkelige område, og han så danskheden som en gudgiven gave til danskerne. For Grundtvig hang det sammen.

Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, er positiv for seriens potentiale, idet han udtaler sig om denne nye serie fra DR:

  • Det er ros værd, at både DR og TV2 tager fat om en så spændende og indflydelsesrig person. En som også har haft stor indflydelse på, hvordan vi i dag tænker omkring sammenhængen i kirke, kultur og land. Vi håber, at DR tager Grundtvigs kristentro seriøst, og repræsenterer den på en levende og spændende måde. DR nævner at serien bl.a. berører salmen ”Dejlig er den himmel blå”, og her kunne det jo være oplagt, at komme omkring netop Grundtvigs kristentro.
Ulrich Thomsen som Grundtvig og Søren Sætter-Lassen som hans ærkefjende biskop Mynster. (Foto: A&M Productions/Alonso Mayo)

Dramadokumentaren har premiere til maj 2024 og er skabt i samarbejde med Grundtvig-eksperter og forskere blandt andet fra Center for Grundtvigforskning ved Aarhus Universitet. Da serien springer i tid, møder vi flere roller både som unge og voksne. Derfor deles rollerne af 2 skuespillere. I de centrale roller ses hhv. Ulrich Thomsen som den voksne Grundtvig og Mads Reuther som den unge, Laura Bro og Solvej Sonne Horn deler rollen som den unge og voksne Lise, Grundtvigs første Hustru, mens Nikolaj Kopernikus og Oscar Dyekjær Giese deler rollen som Sibbern, Grundtvigs nære ven. Marie Toft, Grundtvigs anden kone, spilles af Josephine Park.

Serien, som er skrevet af Jacob Tingleff, Jacob Katz Hansen og Sofie Rasch, instrueres af Christian Dyekjær, og har blandt andet tidligere modtager af KLF’s hædersbuket Adam Price med som Executive Producer. Sideløbende med dette projekt producerer DR også et andet program om N.F.S. Grundtvig, hvor historie- og kulturformidleren Liv Thomsen vil dykke ned i Grundtvigs virke i 1800-tallet.

Tidligere artikelKLF anmelder nabolandskanaler – nej, det er ikke fyld i din tv-pakke, men kvalitet
Næste artikelTV 2’s juledækning er uambitiøs