Historien om Danmark er som et virtuelt højskoleophold, der giver blod på tanden til at fordybe sig yderligere i den kompleksitet, der har formet vores land. Jeg anbefaler især mine nydanske venner at se historieserien fra DR.
Anmeldelse af Svend Løbner
Da jeg kom til Danmark som 18-årig blev jeg sendt på højskole med det samme. Det er jeg meget taknemmelig for. I løbet af otte måneder fik jeg indføring i dansk sprog, litteratur, historie og samfund.
Otte måneder! Det kan naturligvis ikke lade sig gøre. Men især en lærer formåede at give et overblik, der gav blod på tanden til at studere videre og undersøge nærmere. Palle Engberg havde både glimt i øjet og alvor i stemmen, mens han gennemgik de vigtigste danske forfattere, tidsepoker, samfundsindretninger og sproglige finurligheder.
Og jeg fik lyst til at få især sproget ind under huden. Det havde jeg virkelig brug for!
På skøjter med Møllehave
Jeg er også Møllehave-fan. Jeg har 50 af hans bøger stående på hylderne derhjemme, og det er der en ganske bestemt grund til. Ud over pudsige indfald og sjove anekdoter har Johannes Møllehave yderligere introduceret mig til danske digtere som N.F.S. Grundtvig, Halfdan Rasmssen og Benny Andersen. Og forfattere som H. C. Andersen, Sofus Clausen og – ikke mindst – Søren Kierkegaard,
50 bøger, der skøjter hen over det hele, er naturligvis ikke dækkende for dansk litteratur. Men det giver mig et overblik og lyst til at vide mere.
Hvor vil jeg hen med det?
At redigere er at tilberede
I øjeblikket glider et virtuelt højskoleophold hen over tv-skærmene: Historien om Danmark. Skuespiller Lars Mikkelsen introducerer på bedste Møllehave-vis seerne for de mest skelsættene begivenheder i dansk historie.
Og nej, serien dækker ikke alt. Man kan naturligvis heller ikke dække mange tusind års historie på over en halv snes udsendelser. Derfor er personer og begivenheder udvalgt og prioriteret efter skøn. Og et skøn er altid til diskussion. Men det er dog nemmere at forholde sig til et redigeret produkt, end at få et helt leksikon smidt i hovedet!
Ville det have været bedre at undvære historieserien? Nej, vel?
Redigering er som at tilberede mad. Kokken sætter sit præg. Og resultatet er både spiseligt og lækkert!
Anbefales til nye danskere
Jeg må faktisk rose formidlingen. Lars Mikkelsen har en behagelig fortællestemme. Grafikken er overordentlig vellykket. Det tavse skuespil i baggrunden er troværdigt, og det er et sjovt greb, at Lars Mikkelsen ind imellem træder ind på scenen og forklarer begivenhederne.
Jeg anbefaler mine venner fra andre himmelstrøg at se Historien om Danmark. Den viser, hvilket land, de er kommet til, og hvordan vort samfund har udviklet sig til det frie og demokratiske samfund, vi har i dag. At vi også er vandret hertil på et eller andet tidspunkt. At vi også har en primitiv kerne, der fører til krig og erobringstogter. At der under alle magtkampe på systemniveau befinder sig ganske almindelige mennesker, der skal have livet til at fungere. Og at religionen – her kristendommen – har en civiliserende virkning på et helt folk.
Trang til fordybelse
Så tak til DR for Historien om Danmark. Det er flot formidling af kompliceret og utroligt omfattende stof. Og så glæder det det naturligvis, at DR sammen med Gads Forlag udgiver en serie af bøger på baggrund af serien i tv, hvor man kan gå meget mere i dybden med vores historie.
Men foreløbig har overblikket i tv-serien i hvert fald givet mig lyst til at fordybe mig i Saxo Grammaticus, finde Erik Kjersgaard frem igen og smutte ned til boghandlen og købe Tom Buk-Swienty!