Drop meningsmålinger op til kommunalvalget

0
942

Medier bør sætte holdninger i spil op til kommunalvalget – ikke lave historier på gisninger ud fra meningsmålinger.
Debatindlæg af Mikael Arendt Laursen
Jo tættere vi kommer på kommunalvalget den 21. november, jo flere meningsmålinger bliver vi præsenteret for i medierne. Ud fra målingerne bliver partierne spurgt, hvad de synes om en eventuel nedgang eller opgang i antal stemmer, og så er den journalistiske i historie i hus.
Eller er den?
Nej, for hele historien bygger på gisninger. Meningsmålinger er i bedste fald kvalificerede gæt. Stemmefordelingen kan som bekendt se meget anderledes ud på selve valgdagen. Derfor er det spild af mediebrugernes tid at lave historier baseret på gæt. Selv kvalificerede gæt ud fra meningsmålinger.
Derfor: Al respekt for DR Nyheders beslutning om ikke at bringe meningsmålinger op til kommunalvalget.
Lad os i stedet høre mere om partiernes holdninger. Det er jo dem, vi interesserer os for. Det er dem, vi er enige eller uenige med. Det er med andre ord holdningerne, der får os op af sofaen og hen til stemmeboksen for at gøre vores demokratiske pligt og stemme. Og så er vi sikre på, at hver stemme er baseret på det stemte partis holdninger eller mærkesag.
Som det er i dag forplumres billedet af den ene meningsmåling efter den anden. Og det er i virkeligheden et demokratisk problem.
Hvis man hører en meningsmåling om, at et bestemt parti går tilbage, vil man som stemmeberettiget måske gøre en ekstra indsats for at få flere til at stemme på partiet.
Hvis man hører, at et parti ser ud til at vinde stort, er man måske tilbøjelig til at blive hjemme på sofaen. Partiet vinder jo alligevel.
Og hvis et parti ser ud til at lande et godt stykke under grænsen for over hovedet at komme ind i byrådet, kan man være tilbøjelig til at stemme på et andet parti.
Det er da virkelig et demokratisk problem, når vælgerne stemmer ud fra gisninger om, hvilke partier, der går frem eller tilbage! I stedet for at vælge partier og kandidater ind i byråd og folketing, fordi de repræsenterer de holdninger, man går ind for.
Derfor denne opfordring til medier: Drop meningsmålingerne og brug tiden på reelt indhold om politisk substans! Og tak til DR Nyheder for at gå foran og derved sikre et ordentligt grundlag for den demokratiske debat.
Men mon DR også tør følge den modige beslutning helt til dørs og droppe meningsmålinger op til næste folketingsvalg?

Tidligere artikelTV 2 frygter ikke konkurrence fra streaming
Næste artikelKLF-formand: Nogen må råbe vagt i gevær