DR3-serie skal nedbryde fordomme om tro

0
1393

Lisa Borchert blev fascineret af friske unge kristne. Nu har hun lavet en miniserie om fire unge fra Indre Mission. Serien starter den 26. marts på DR3.
Tekst: Tine Sundgaard Hansen
Foto: DR
Mandag den 26. marts kommer første afsnit af DR3-serien “Jesus unge soldater” – om fire unge kristne fra Indre Mission. Serien kommer i fire programmer, hvor emnerne vil være tro, kærlighed, tvivl og kamp. Alle programmerne går helt tæt på de unges liv og undersøger, hvad tro betyder for dem, og hvordan de hver især lever troen ud i praksis.
 
En opdagelsesrejse
Ophavskvinden til serien hedder Lisa V. Borchert. Hun er 21 år, dokumentarist, ejer af Havne Film og studerer tv- og medietilrettelæggelse på journalisthøjskolen i København.
Lisa har fulgt de fire unge kristne til forskellige kirkelige begivenheder i op til to år.
– Det har været en opdagelsesrejse for mig, fordi der har været så mange ting, jeg ikke vidste fandtes. Jeg har været med på en tur ud og smugle bibler. Jeg vidste over hovedet ikke, at sådan noget eksisterede. Det er nu med i programmet, fortæller hun.
Megasej formand
Ideen til serien stammer fra Lisas gymnasietid, hvor hun mødte en kristen pige, der både var formand for en bestyrelse i Indre Missions Unge – og kørte på motorcykel:
– Jeg tænkte: What? Hvor cool! Hun var megasej. Det vakte nysgerrighed! Og på det tidspunkt forbandt jeg ikke tro på Gud som noget ungdommeligt.
Hun tilføjer:
– Jeg har stille og roligt forsøgt at forstå ting, som var fuldstændig fremmede for mig, fx lovsang: Hvad er det for nogle paragraffer, vi skal synge om? Er det Grundloven?

Peter drømmer om at ryge smøger og drikke kaffe i himlen, men er ked af at skulle undvære sine ikke-kristne venner og skolekammerater. Derfor møder Peter andre unge i Vejles natteliv, hvor han beder for fremmede han møder på gaden. Foto: DR.

Stilletid på skateboard
Lisa besluttede at lave en dokumentar om unge kristne, også selvom den måske bare skulle vises i en spejderhytte blandt venner. Dokumentaren har dog udviklet sig og starter som miniserie den 26. marts på DR3. Kanalen er som ungdomskanal særligt kendetegnet ved programmer om grupper, der udskiller sig fra normen.
Dokumentaren kommer i øjenhøjde med seerne ved at gå helt tæt på de kristne unges stilletid med Gud, hvad enten det er på værelset om morgenen eller på skateboard på vej til skole. Et andet fokus er de kristne unges fællesskab med andre mennesker i skole, på arbejde eller på kristne lejre og bibelcampings.
 
Vil bygge bro
Lisa V. Borchert oplevede allerede i gymnasiet, at uvidenhed skabte en kløft af fordomme mellem kristne og andre.
– Jeg har hørt rigtig mange sige, at kristne er folk, der sidder med en bibel i hjørnet og gaber. Omvendt er der også mange kristne, som har mange fordomme om ikke-kristne. Jeg har virkelig prøvet at overbevise dem om, at jeg ikke synes, de er nogle idioter, og at jeg ikke vil dem noget ondt.
Serien på DR 3 er derfor i høj grad et forsøg på at bygge bro mellem mennesker og nedbryde fordomme, så folk frit kan tage stilling til deres egen tro, siger Lisa V. Borchert.

Fakta: Sådan sender DR3 Jesus unge soldater

I serien Jesus unge soldater følger man (fra venstre) Nanna, Peter og Cecilie. Foto: DR.

 • 26/3, kl. 21:30: Jesus unge soldater (1:4) – Tro
  Peter møder unge i Vejles natteliv og beder for dem. Cecillie er ny i sin tro, og det er ikke nemt at være den nye i det stærke fællesskab i Indre Mission, som de fleste har været en del af hele deres liv.
 • 2/4, kl. 21:30: Jesus unge soldater (2:4) – Kærlighed
  Peter er sammen med flere andre tusinde kristne unge på Å-festival, Danmarks største kristne musikfestival. Daniel, Nanna og to venner skal snart smugle bibler til et land i Mellemøsten.
 • 9/4, kl. 21:30: Jesus unge soldater (3:4) – Tvivl
  Cecilie kæmper med at forene det verdslige, ikke-kristne liv med Guds rammer og træffer et afgørende valg. Nanna og Charlotte overvejer muligheden af, at Gud ikke findes, og at der ikke er et liv efter døden.
 • 16/4, kl. 21.30: Jesus unge soldater (4:4) – Kamp
  Cecilie har forladt Indre Missions Ungdom og kæmper for at bevare troen. I Mellemøsten skal Nanna aflevere biblerne, som de har smuglet ind i landet. Rejsen sætter tanker i gang hos Nanna – og ændrer hendes liv.
Tidligere artikelRegeringen og DF vil slanke DR, men ved hverken hvor eller hvad eller hvem
Næste artikelMed fjernsynet i kirke i påsken