DR vil være endnu mere tilgængelig

0
850

DR fortsætter med at fjerne forhindringer for døve, blinde eller folk, der har svært ved at læse. Mediehuset præsenteret en ny plan for 2017 og 2018.
DR har længe arbejdet med at være tilgængelig for alle. Tv-programmer har i årevis været tekstede, ligesom der har været nyheder på tegnsprog, synstolkning på dramaserier og dokumentarer og nyheder, der er lette at læse på hjemmesiden www.dr.dk/ligetil.
Det er en public service-opgave, at alle skal kunne bruge DRs tilbud og få det fulde udbytte af dem. Derfor har mediehuset arbejdet på opgaven siden 2011 og præsenterer nu en plan for 2017 og 2018.
Mediebrugere er rykket online
– Der er sket rigtig meget med den teknologiske udvikling på bare fem år. Store dele af medieforbruget er rykket online, og det har konsekvenser for alle – ikke mindst for mennesker med særlige behov, forklarer DRs tilgængelighedsredaktør Heidi Sivebæk (billedet).
Mange har altid mobilen ved hånden, og en stribe apps gør livet nemmere, fordi de kan hjælpe med for eksempel at læse og skrive.
– I takt med at medieforbruget rykker online, stiger behovet også for, at DRs tilbud om tilgængelighed rykker med og er nemme at gå til. Computeren og tv-skærmen er kun en lille del af de platforme, folk bruger, og det er dét, vi prøver at gøre noget ved i den nye handlingsplan, uddyber Heidi Sivebæk.
Apps og god lyd
Smartphonen har for eksempel fået en helt særlig rolle. Det har betydet, at DR i høj grad må tænke ind, hvor brugerne – ikke mindst mennesker med funktionsnedsættelser – bruger den til at følge med. Samtidig anvender mange også undertekster i det offentlige rum, så de ikke forstyrrer andre i toget eller bussen, når de ser videoklip – og det var en brug, der stort set ikke fandtes for fem år siden.
Brugerstyrede undertekster, tekster på klip på dr.dk, og nyheder, der er nemme at forstå på tegnsprog, er andre nye tiltag – og så vil DR gøre endnu mere for, at der er god lyd, så så mange som muligt forstår, hvad der bliver sagt i radio, TV og på net.
Optimerer kommunikationen
DR vil også blive bedre til at kommunikere hvad mediehuset gør på tilgængelighedsområdet.
– At man kan sætte undertekster på TV-programmer ved de fleste efterhånden, mens det er lidt mere udfordrende at kommunikere, at eksempelvis oplæste undertekster, de letlæste nyheder på dr.dk/ligetil eller synstolkning findes – ikke mindst fordi mange af brugerne, det henvender sig til, har funktionsnedsættelser, siger Heidi Sivebæk.

Tidligere artikelDR’s historiesatsning giver lyst til at lære mere
Næste artikelSLS: Public service sikrer sammenhængskraften