DR og TV 2 skuffer i påsken 2020

DR og TV 2 svigter sin public service-opgave denne påske, mener Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.

0
2179
Dokumentaren om Pave Frans, der sendes Skærtorsdag kl. 8.45 på DR2 er en af undtagelserne i en tv-fattig påske. Foto: Nordvision, Sverige / DR.

Når blikket løber over programoversigten for den særlige påske, der falder midt i coronakrisen, er synet skuffende, mener Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier:

– Vi står overfor en usædvanlig påske, hvor public service-medierne virkelig har mulighed for at træde i karakter – også når det gælder trosstoffet. Men vi må konstatere, at de skuffer eklatant – og særligt TV 2 dumper med et brag. Påsken er helt fraværende i TV 2s programoversigt i påskeferien. Der er absolut intet i vente, der fortæller danskerne om påskens baggrund og indhold. Bedre ser det ud med DR, siger Mikael Arendt Laursen.

Han roser DR for at have prioriteret gudstjenester højt under nogle meget vanskelige omstændigheder. Men han gør samtidig opmærksom på, at det ikke er under coronakrisen, at DR og TV 2 lægger planer for påskens programmer. Det sker måneder i forvejen, og derfor er kritikken på sin plads.

– Under de givne omstændigheder er det godt klaret og al ære værd, at DR har prioriteret gudstjenesten højt. Men jeg savner en nysgerrighed og oprigtig interesse hos DR og TV 2, når det gælder påskens programmer, mener Mikael Arendt Laursen.

Han mener, at DR og TV 2 i sammenligning med norske, svenske og tyske public service-medier mangler kreativitet. Han nævner som eksempel, at SVTs Kunskapskanalen tager på pilgrimsrejse med troende og ikke-troende. SVT2 viser en dokumentar om Jesus’ sidste dage. NRK har en interessant dokumentar om Norges nationalkirke, Nidarosdomen, som har været under restaurering i omkring 150 år. Og meget meget mere.

– Navnlig TV 2 svigter sit ansvar som public service-medie i denne tid: Der er masser af både lidelse og håb i påskens fortællinger. Det første mærker vi som mennesker i denne tid – det sidste mangler vi. Hvad er DRs og TV 2s respons på det?

Både SVT og NRK indkøber programmer i udlandet. Det er der intet galt i, mener Mikael Arendt Laursen. DR kunne gøre det sammen. Enten købe nogle af de nyproduktioner, som NRK, SVT og ZDF har på programmet denne påske – eller søge mod udlandet.

– Denne påskes tv-programmer afslører, at DR og navnlig TV 2 er mere optaget af at bekræfte sig selv i, at trosstoffet er trivielt – fremfor at gå nysgerrigt, konstruktivt, kritisk og kærligt til påskens drama, slutter Mikael Arendt Laursen.

Højdepunkter i DRs påskeprogrammer

Påskens programmer på DR1 og DR2

TidspunktKanalProgram
4. april 14.30DR2Kaj Munk (1:4)
4. april 15.40DR2Kaj Munk (2:4)
4. april 19.50DR2Før søndagen
Palmesøndag 14.00DR2Gudstjeneste
8. april 8.30DR2Vores største dage – Dåb
Skærtorsdag 8.45DR2Pave Frans
Langfredag 8.00DR2Hjem til påske
Langfredag 14.00DR2Gudstjeneste
11. april 9.15DR2Introduktion til de kristnes påske
11. april 9.20DR2Introduktion til jødernes pesach
11. april 15.00DR2Kaj Munk (3:4)
11. april 19.50DR2Før søndagen
Påskedag 10.00DR1Gudstjeneste
Påskedag 11.40DR25 skarpe om Jesus
Påskedag 14.00DR2Gudstjeneste
Påskedag 14.45DR2Hjem til påske

Tidligere artikelNRK, SVT og ZDF leverer en omfattende påskedækning
Næste artikelGuide: Mange nyheder, men hvad med kultur og perspektiv?