DR i dialog med danskerne

0
1107

DR har netop afsluttet en turné i hele landet, hvor generaldirektør Maria Rørbye Rønn og udvalgte redaktører og journalister fra DR har lagt op til dialog med danskerne. KLF var med ved det første DR Direkte-arrangement i Støvring.
Lasagnen dufter om kap med kaffen, da 110 nordjyder siver ind i forsamlingshuset STUBhuset i Støvring. Stemningen er let og munter, godt hjulpet på vej af en glad generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, en veloplagt Aftenshow-vært, Ulla Essendrop, en eftertænksom mediedirektør, Henriette Marienlund, og P4-journalist Ralf Gottschalk Dahl, der drysser kvikke bemærkninger om sig, mens han går rundt med en mikrofon for at høre deltagernes kommentarer til DR’s programmer.
DR Direkte hedder arrangementet, der finder sted i ni byer landet over. Overalt er kendte studieværter og store kanoner kørt i stilling for at lytte til mediebrugernes ønsker til DR’s programmer. Og KLF var med i Støvring.
DR er forpligtet til trosstof
– Vi er meget glade for tv-gudstjenesterne, men vi ønsker flere programmer om menneskers personlige gudsforhold. Men I lukker P1-programmet Mennesker og tro, sagde Britta Eckhardt, der er netværksformand i KLF Nord.
Mediedirektør Henriette Marienlund svarede:
– Ja, der er en debat om Mennesker og tro lige nu. Hvis det lukker, kommer der noget andet. DR har en forpligtelse til at lave trosstof. Derfor afspejler vi tro på især P1 og DR K. Nogle gange handler det specifikt om tro, andre gange om, hvordan tro spiller ind i vores hverdag.
Tjek politikerne!
Mikrofonen går videre til en familiefar, der synes, at der er for meget mumleri og for høj baggrundslyd i DR’s egenproducerede dramaserier. Han roser dog børneprogrammerne:
– Vi kan ikke leve uden Ramasjang i vores familie!
En ældre mand efterlyser mere perspektiv i nyhedsudsendelser:
– Hvad sker der efter, de politiske beslutninger er blevet taget? Der er brug for programmer, der samler op på det og realitetstjekker de konsekvenser, politikerne trækker ned over borgerne.
Gå bagom nyheden
Og så er en mindre lavine i gang:
– Det er synd, at borgerne ikke får indtryk af den politiske virkelighed i udkanten. Medierne dækker kun en del af sagen. I skal plukke politikernes udtalelser fra hinanden, siger en seer, og en anden følger trop:
– DR følger breaking news-trenden. Men I skal turde gå i dybden og gå på tværs, så I også leverer happy news engang imellem!
Endnu en deltager blander sig:
– Der er altid et eller andet sted i verden, hvor der sker en ulykke. Man skal måske ikke bruge en hel nyhedsflade på det en hel dag. Der sker katastrofer andre steder også, og mange steder går det jo godt!
Ikke bare breaking news
Maria Rørbye Rønne svarer på spørgsmålene et ad gangen:
– DR skal ikke forholde sig til det politiske, men blot formidle politikernes synspunkter og sætte gang i debatten hjemme i stuerne. Vi skal give stemme til politikere og andre, især i P4 regionerne. Og så tager vi så meget som muligt med i de landsdækkende kanaler.
Men ja, DR kan gå mere i dybden, indrømmede hun:
– Vi forsøger at dække nyheden, når den sker, men bagefter kan vi blive bedre til at undersøge: hvordan kom det sig, og kom der noget godt ud af det? Vores tanke er, at der kan være breaking news på nettet, og så kan vi gå i dybden i aftennyhederne. Mediehjulet kører hurtigt! Vi vil være først med det rigtige, men det skal altså være rigtigt først.
Røde og grønne kort
Alle deltagerne får udleveret et rødt og et grønt kort til brug ved afstemninger. En af dem handler om, hvorvidt DR skal lave X Factor.
En skov af kort viser, at nejsigerne med de røde kort er i overtal.
– Nej, det har overlevet sig selv. Det samme har Nak og Æd. Men Anders Agger er god, lyder det fra en deltager.
En anden siger:
– Jo, X Factor er godt kvalitets-tv. Alle kan blive hørt, og alle kan blive en stjerne. Det er fedt!
Samler familierne
Maria Rørbye Rønn pointerer, at det er vigtigt at lave underholdning, der kan samle generationerne foran skærmen.
– Vi vil gerne have ”samsening”, og det er vi den kanal, der har mest af. Ja, programmer kan overleve sig selv. Derfor prøver vi at udvikle nye underholdningsprogrammer.
– Men det er meget svært, indskyder mediedirektør Henriette Marienlund. Det er store internationale firmaer, der laver koncepter som X Factor og Vild med dans. Derfor kan vi være stolte af, at vi har lavet Vidunderbørn, Alle mod én og Flashback. Hver gang tager man chancer. Men vi lægger os i selen, for at det skal lykkes.
Tro eller X Factor?
Der vises klip fra DR’s nye dramaserie Herrens veje.
– Serien behandler et emne, som kræver noget af seerne. Det er en måde at gå til et nicheområde på. Er det DR’s opgave?
Igen ryger en skov af kort i vejret – og de grønne er i overtal.
– Ja, det er DR’s opgave. For der skal være programmer for alle, siger en deltager.
– Nej, det er for voldsomt. Jeg vil hellere se X Factor, siger en anden.
Programmer til refleksion
Meget andet blev drøftet, og Maria Rørbye Rønn opsummerede til sidst:
– Jeg tager med mig fra i dag, at europæisk dækning godt må styrkes, at man ønsker mere af vores kor og orkestre, og at der måske er for meget baggrundsstøj i nogle af udsendelserne. Jeg hører en stærk opbakning til vores dokumentarer, vores aktualitet og vores debat, dvs. alle de oplysende programmer over en bred kam. Og jeg hører et stærkt ønske om at samle generationerne, at lave gode børneprogrammer og god underholdning. Men jeg hører også meget tydeligt, at det er vigtigt, at programmerne giver mulighed for at reflektere og giver anledning til dialog. At vi har noget på hjerte, og at vi vil noget med vores programmer, så de aldrig bliver ligegyldige.

Af Svend Løbner. En kort udgave af artiklen blev bragt i Kirke & Medier nr. 3-2017.

Tidligere artikelHerrens veje viser Guds vej til mennesker
Næste artikelTak til DR for sublim koncertoplevelse