Derfor har igen vi brug for ’Ved dagens begyndelse’

0
1353

Af Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier
11 år er gået siden DR for sidste gang sendte ’Ved dagens begyndelse’, som hver morgen gav os lyttere en tur op i helikopteren. Uforstyrret og afmålt folkeoplysning om etik, historie, tro og filosof. En lille tankevækker til en ny dag.
DR begrundede i december 2016 overfor Kristeligt Dagblad lukningen med, at programmet var for forkyndende. Den daværende kanalredaktør på P1 Anders Kinch-Jensen mente, at programmet var en blanding af religion og forkyndelse, og derfor var ”som et møbel, der ikke passer ind i stuen”.
Vi lever i en tid, hvor vi sætter for stor lid til, hvad der kan måles og vejes. Hvor varm sommeren har været. Hvor meget kendisser tjener på opslag på sociale medier. Hvilken karakter, du skal have for at komme ind på drømmeuddannelsen. Hvad USAs handelsboykot af Iran koster den almindelige iraner. Hvad hvidvask-sag kan koste for Danske Bank. Og så videre og så videre.
Der er mere end nogensinde brug for den tur op i helikopteren, som ’Ved dagens begyndelse’ var. Hvor vi ser vores tilværelse, vores liv og vores samtid i et større perspektiv. Ikke nødvendigvis som forkyndelse, hvad ’Ved dagens begyndelse’ heller ikke udelukkende var. Nej, kernen var uforstyrret og afmålt folkeoplysning.
Kulturminister Mette Bock opfordrer DR til at være et fyrtårn i vores medielandskab. Hvad ville være mere nærliggende med sådan en formulering at give helikopterturen kaldet ’Ved dagens begyndelse’ en tiltrængt renæssance i Grundtvigs eget land?
 
Foto: C. Live Lee
 

Tidligere artikelLyspunkter i ny public service-kontrakt med DR, men brutale nedskæringer er en realitet
Næste artikelPris til Øgendahl for forfatterprogram, der kommer igen i '19