Hvis ikke DR skal afsløre socialt bedrageri,
hvem så?
Af Kim Borregaard Eriksen, landsstyrelsesmedlem i KLF
En programserie om socialt bedrageri har sat sindene i kog. Nogle mener – heriblandt forfatter Knud Romer – at programmerne i Danmarks Radio hænger svage mennesker ud. Jeg er grundlæggende uenig.
Hvis ikke Danmarks Radio skal sætte fokus på samfundsproblemer, hvem skal så? Derfor skal stationen selvfølgelig også afsløre bedragere – uanset det er fattige eller rige, der snyder samfundet for penge.
Knud Romer undrer sig over, hvorfor DR ikke på samme måde jagter de bankdirektører, som flygter fra deres ansvar. Det mener jeg også, DR gør. For naturligvis skal der sættes fokus på de bankdirektører, som er løbet af gårde med store fratrædelsesordninger.
Det er korrekt, at de svageste i samfundet kan have vanskeligt ved at forsvare sig selv, og det skal programmerne naturligvis tage højde for. Derfor er det vigtigt, at DR gør sig gode etiske overvejelser, inden de sender sådanne programmer.
Det skete faktisk i det første program i serien. Der var jo ingen af “de sociale bedragere” som blev hængt ud med billede eller navn; de blev faktisk anonymiseret, netop for at vise, at programmerne handlede om generelle problemer og ikke om det enkelte menneske.
Danmarks Radio bør altid sikre en høj kvalitet og troværdighed. De må aldrig alene løbe efter ”den gode historie”, eller efter det, som kan skabe størst kollektiv forargelse. Public service stationen har et særligt ansvar for at løfte debatten op på et højere niveau.
—
Læs artiklen med Knud Romers kommentarer på jp.dk: Sparker DR til folk, der ligger ned?