Cornelins og Det hvide kor i Dalby

0
4397

det-hvide-kor
Af Bendt Hansen
KLF, Kirke og Medier i Dalby-Rønnede-Faxe holdt 17. april forårsfest i Dalby Menighedshus. Det hvide kor fra Slagelse sang og fortalte om skoleinspektør Cornelins fra Nakskov.
Cornelins var kun 7 år, da han kom til Danmark fra De Vestindiske Øer. I Danmark var det noget af et særsyn, og han blev udstillet i Tivoli, så folk kunne se en rigtig neger. Han gjorde meget godt, musikalsk og glad, som han var.
Engang blev han meget syg, og i den forbindelse lovede han Gud at gøre noget rigtig godt for sine medmennesker, hvis bare han blev rask. Kort efter blev han rask og han holdt sit løfte.
Cornelins oprettede syv kor af læger, sygeplejersker og andet plejepersonale med tilknytning de sygehusene i området – korene gik under betegnelsen ”Det hvide kor”. Korene skulle spille og synge på sygehuse og plejehjem til opmuntring og trøst. Selv spillede han på sin harmonika.
Tilbage til nutiden
En af aftenens deltagere fortalte om, at Cornelins også under besættelsen, når der var luftalarm og man gemte sig i kældrene i Nakskovs skoler, kom med sin harmonika og sang og spillede, for at holde humøret oppe på de bange. Det havde vedkommende selv oplevet, ligesom han havde leget med Cornelins børn.
Cornelins døde i 1985, men fem af korene eksisterer stadig og tager fortsat rundt og synger de glade sange, som har været korenes repertoire i de mange år. Før i tiden optrådte koret altid i hvide kitler, men nu er de gået over til noget mere praktisk, da det er koldt i mange af de kirker, koret optræder i – dog er de stadig altid klædt i hvidt.
Spændende arrangementer
Aftenen sluttede med generalforsamling, hvor formanden fortalte om det sidste års mange gode oplevelser og de ting, foreningen har på programmet i år.
I oktober fejrer Dalby KLF, Kirke & Medier 70 års fødselsdag  og allerede den 14. juni er der sommerudflugt til Kalundborg og Reersø. Se arrangementerne i kalenderen og kontakt Bendt Hansen på 56 39 85 07 for at høre mere.

Tidligere artikelMød KLF på Danske Kirkedage
Næste artikelVestjysk i København