Høring om kulturminister Mette Bocks ønske om at sprede public service på mange platforme og kanaler vækker bekymring hos KLF: Bliver der plads til dybe, eksistentielle og kirkelige programmer? spørger landsformand.
TV 2 Regionerne inviterede mandag den 8. maj til en høring under titlen ”Et Mediedanmark i balance”. Kulturministeren, medietopfolk, samt kultur- og erhvervspersonligheder diskuterede fremtidens mediebillede – og Henning Bjerg Mikkelsen fra KLF, Kirke & Medier var med på tilskuerpladserne i høringen, der blev transmitteret på direkte tv.
KLF: Vi ønsker et uafhængig public service
Mette Bock indledte med det kendte synspunkt, at public service ikke handler om institutioner, men om indhold. Hun ser for sig, at public service sagtens kan leveres på alskens platforme og kanaler.
– Her er vi uenige i KLF, Kirke & Medier, siger KLF’s landsformand Henning Bjerg Mikkelsen og uddyber:
– Vi er tilhængere af et stærkt og uafhængigt public service-medie, et fælles sted at mødes og spejle os i, og et medie, der er uafhængigt af kommercielle interesser.
Der er også stemmer, der taler for at erstatte den fælles licens med abonnement på forskellige kanaler.
– Her mener vi, at selv om konkurrence i sig selv er sundt, er det ikke noget, man par tout skal oveføre på public service, slår landsformanden fast.
Unge vil have udblik til verden
Han tilføjer dog et godt element ved høringen.
– Vi fik lyttet til unge stemmer. En ung paneldeltager gjorde klart, at unge i dag får deres nyheder og informationer fra sociale medier som Facebook og YouTube. Det er der, de lever deres liv. De modne deltagere derimod holder fast ved de lokale medier. Men unge vil have udblik til den store verden. Deres opfattelse af ordet lokal er bredere end de modnes, siger Henning Bjerg Mikkelsen og forklarer:
– De unge er ikke så optaget af, hvad der sker på byens torv. Og sendes der en reportage fra det lokale asylcenter, skal reportagen have perspektiv på verdenssituationen.
Og her ser det ud til at kulturminister Mette Bock er på linje med de unge, indrømmer landsformanden. Unge er optaget af indholdet mere, end hvilke kanaler, det kommer fra. De trækker mere på det brede medielandskab end på lokale medier.
Svært med dybe programmer i bredt mediebillede
Men ellers kom høringen ikke med mange svar:
– Der kom ingen stærke bud på, hvordan man vil sikre sig en god og bred public service om store livsemner. I stedet fik vi nogle pejlemærker til en public service, vi kan spejle os i. Og der kan jo sandt nok produceres og sendes gode enkeltprogrammer på mange forskellige platforme, siger Henning Bjerg Mikkelsen.
Men det er svært at forestille sig, at KLF, Kirke & Mediers fokus på dybe, eksistentielle og kirkelige programmer, vil blive tilgodeset på så mange kanaler, ”og da slet ikke i de sociale medier, hvor især unge blot tager det, de selv vil have”, som landsformanden udtrykker det.
Stemning: Lokale medier skal bevares
Høringen var arrangeret af TV 2 Regionerne som led i kulturministerens høringsrunde om fremtidens mediebillede. Og der var en årsag til, at TV 2 Regionerne tog initiativet, mener Henning Bjerg Mikkelsen.
– De var tydeligt bange for, hvad der vil ske med regionerne i fremtidens mediebillede, hvor der er røster, der vil reducere eller helt afskaffe de regionale stationer. De har svært ved at se en fremtid for public service i dette mediebillede og sætter derfor sig selv på dagsordenen med denne høring.
Stemningen var da også, at de regionale og lokale medier skal bevares. Det gik de unge også med til, men pointerede, at der samtidig skulle være et bredere udblik, fortæller Henning Bjerg Mikkelsen.
– Her ligger en vigtig værdidebat gemt. Vi lever i en global virkelighed, hvor mange medier kæmper om vores opmærksomhed. Hvad sættes på spil i denne virkelighed? slutter han.