Sjældent har vi set tv-dramatik så gennemført som med Bedrags 3. sæson. Bestemt ikke fordi sæson 1 og 2 fejlede noget – de var fine og flotte – men sæson 3 var noget for sig og overgår med længder de to tidligere.

Foto: Thomas Howalt Andersen / Danni Riddertoft.
Fra 3. sæson af DRs dramaserie har vi fundet fem højdepunkter, som for os viser, hvorfor Bedrag var noget særligt:

Foto: Adam Wallensten, DR
1. En fabelagtig og velproduceret intro, som var forskellig fra afsnit til afsnit, men som slog afsnittets tone an på kunstnerisk vis. Det var en oplevelse i sig selv. Vi var aldrig i tvivl om, at vi så Bedrag, men det er alligevel en kærkommen afvigelse fra normalen, når det gælder introer til serier.

Fra venstre: Maria Rich (Anna), ledende manuskriptforfatter Jeppe Gjervig Gram, Esben Smed (Nicky) og Thomas Hwan (Alf). Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR
2. Et rigtig godt arbejde med at sammensætte nogle hovedrolleindehavere, som vi er glade for at have stiftet bekendtskab med: Esben Smed som den kriminelle mastermind Nicky, Thomas Hwan som efterforskningslederen Alf og endelig Maria Rich som bankrådgiveren Anna.

Alf (Thomas Hwan) og Møller (Esben Dalgaard) opsøger filialdirektør for Kredit Nord Nete (Mia Jexen). Foto: Brian Curt Petersen.
3. Et plot og handlinger, som må anses at ligge så tæt på virkeligheden, at man spørger sig selv: Er det drama eller dokumentar? Stor ros til ledende manuskriptforfatter Jeppe Gjervig Gram for at holde os fanget hele vejen i en limbo mellem fantasi og virkelighed.

Foto: Brian Curt Petersen, DR
4. Rent teknisk befinder Bedrag sig på et rigtig højt niveau: Serien er klippet rigtig godt. Der er kælet for hvert enkelt billede. Og selv ud på de mindste roller er der gjort noget ud af at finde nogle stærke skuespillere.

Foto: Adam Wallensten, DR
5. En sæsonfinale, som gav koldsved, stærkt forhøjet puls og paranoia selv længe efter, at rulleteksterne var løbet over skærmen.
Så vidt vides var sæson 3 sidste sæson i serien. Men med interessante løse tråde. Den mest bemærkelsesværdige er Anna: I stedet for at ryge ud på gråt papir vælger Kredit Nords bankdirektør Svendsen at ”ordne det internt” og forfremmer hende fra bankrådgiver i en ubetydelig filial til leder af en ny afdeling på Kredit Nords hovedkontor ”New compliance”. Hun siger selv i forbindelse med sin tiltræden:
”Vi skal følge reglerne, men vi skal mere end det: Vi skal være så gode, at reglerne følger os.”
Med så få ord er der sat en tyk streg under forbindelsen mellem fiktionens bedrag og virkelighedens bedrag i finanssektoren.

Dele af holdet bag Bedrag. Fra venstre: Producent Caroline Schlüter, instruktør Søren Balle, skuespiller Maria Rich, manuskriptforfatter Jeppe Gjervig Gram, skuespillerne Esben Smed og Thomas Hwan og producent Jacob Jarek. Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR.
Bedrag hæver standarden for, hvordan vi kan producere medrivende dansk dramatik. Meget få – om nogen overhovedet – danske spændingsserier kan følge det niveau, som Bedrags 3. sæson har sat. Hele holdet omkring Bedrag fortjener en Emmy. Og den del burde kunne klares helt uden hvidvask, new compliance og euforiserende stoffer…

Tidligere artikelNyt tv-program krydser klinger med kirke, tro og eksistens
Næste artikelDF går for vidt i sin detailstyring af public service

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her