Ateist bliver vært på nyt trosprogram på Radio4

Ved siden af Tro på det med Isam B sender Radio4 nu et nyt trosprogram i æteren med debattøren og ateist Anders Stjernholm som vært. Programmet hedder ”Gud fader bevares?” KLF, Kirke & Medier kvitterer for et modigt valg af vært.

0
1621
Anders Stjernholm, vært på "Gud fader bevares?". Foto: Radio4.

Er religion et gode eller et onde for et samfund? Skaber den glæde og tryghed for det enkelte menneske eller splid og forvirring?

Anders Stjernholm, der er ateist, komiker, debattør og tidligere formand for Ateistisk Selskab er ikke i tvivl. Han er overbevist om, at religionerne kommer med tvivlsomme påstande og har en negativ indflydelse både på det enkelte menneske og på hele samfundet. Men tager han fejl?

Det er der flere, der mener, han gør – og dem inviterer han indenfor i studiet på Radio4 og tager i 10 programmer debatten om religioners indflydelse og påvirkning af det enkelte menneske og samfundet. Lytterne er naturligvis også inviteret til at deltage.

Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier, skriver i en kommentar til programmet:


Det er klart, at en nyhed om et nyt trosprogram på en af vores public service-stationer fanger min opmærksomhed. Det gjorde det da også, da jeg forleden læste, at Radio4 nu lancerer programmet “Gud fader bevares?”. Min spontane interesse blev efterfølgende ret hurtigt udfordret af stationens valg af vært. Anders Stjernholm er som sådan en udemærket radiovært, men hans klare afstandtagen til andre religioner end ateismen er landskendt.

Som mediebrugere kan vi typisk vælge en af to tilgange til sådan et program. Vi kan være lidt tilbagelænede og forbeholde os retten til at høre første program, inden vi udtaler os om det. Det kunne jo være, at vores umiddelbare forbehold bliver gjort til skamme, og man skal jo heller ikke tage bekymringerne på forskud. Det var vores tilgang, da Radio4 lancerede Tro på det med muslimen Isam B. som vært. Man kan også vælge at fare i blækhuset og skælde ud over dette og hint, inden et ord er blevet sendt. Og så er der måske også en tredje vej.

KLF, Kirke & Medier tager alle former for trosprogrammer meget alvorligt og vil som udgangspunkt fremme dialogen om kristendom og tro i public service-medierne. Men vi forventer også, at emnet bliver taget alvorligt og ikke blot udsættes for populistiske fordomme. Derfor har vi valgt at sætte ti dygtige fagfolk til at anmelde hvert afsnit af Gud fader bevares? og dermed tage en seriøs debat om både indhold, vært og form. Første anmeldelse bringer vi så hurtigt som muligt, efter at programmet har haft premiere på torsdag.

Derefter er vi også klar til at tage en mere grundlæggende debat om trosprogrammernes vilkår i vores public service-medier, hvor det ikke skal være nogen hemmelighed, at vi i høj grad mangler at se stort set alle andre end DR træde i karakter. Vi har set glimt andre steder, men vi har endnu tilgode at se en decideret prioritering af kristendom og tro som stofområde.

Jeg vælger på baggrund af dette at tænde for min radio på torsdag kl. 11.05 og lytte med. Måske bliver jeg bekræftet i mine egne fordomme om Anders Stjernholm? Måske bliver jeg positivt overrasket? Det vil vise sig!


“Gud fader bevares?” sendes de kommende ti torsdage kl. 11.05. Første gang i dag, torsdag den 7. maj. KLF, Kirke & Medier inviterer fagfolk til at kommentere på hvert af de ti afsnit af ”Gud fader bevares?” – kommentarerne bliver offentliggjort i kølvandet på hver udsendelse.

Tidligere artikelCoronakrisen medfører massive ændringer i DRs sendeflade
Næste artikel”Gud fader bevares” kommer fint fra land