Analyse: Tidsånd på P1 handler mere om historie end om tro

0
880

Afløseren for det populære P1-program Religionsrapport lever ikke op til DR’s løfter om uændret dækning af religionsstoffet, viser ny undersøgelse. Kanalchef mener modsat, at religionsstoffet er i vækst. KLF mener, at især kristendommen bør have større fokus.
Religion fylder en del i det offentlige rum. Derfor skulle man tro, at der fortsat er brug for et program som Religionsrapport på P1. Men programmet blev først skåret ned fra en hel til en halv time og blev siden fra nytår erstattet af programmet Tidsånd, der på en time efter sigende skulle dække emnerne historie og tro ligeværdigt.
Kun 14 minutter i timen
Nu viser en analyse af de første fire måneders programmer, at historie år en klar forrang frem for  tro. Undersøgelsen fra KLF, Kirke & Medier viser ifølge Kristeligt Dagblad, at kun 14 minutter af den 54 minutter lange sendetid handler om tro og religion.
– Tallene i Kristeligt Dagblad er ikke helt retvisende, da de sammenholder minutterne til trosstof med alle øvrige minutter, udtaler Mikael Arendt Laursen fra KLF, Kirke & Medier og uddyber:
– Vi har jo taget redaktionelt stof ud, for at vi kan sammenligne mere fair. Skævheden er der stadig, men den er knap så grel.
Analysen af sendetiden er inddelt i tre dele: Tro/religion – Historie/samfund – Redaktionelt stof. Selv om man fratrækker redaktionelt stof som præsentation af gæster osv. er der stadig en overvægt af historiestof i udsendelsen.
Undersøgelsen bygger på en gennemlytning af programmet Tidsånd fra da programmet blev lanceret ved årsskiftet til slutningen af april 2017, 16 programmer i alt. Indholdet er kategoriseret efter, hvor mange sekunder trosstof, der er i forhold til samfund, historie og rent redaktionelt stof.
Kanalchef er uenig
Kanalchefen for P1, Thomas Buch-Andersen mener ifølge Kristeligt Dagblad, at optællingen giver et skævt og fortegnet billede af programmet.
– Den registrerer for eksempel dele af historier om forfølgelse af kristne i Mellemøsten og om Martin Luther som samfunds-og historiestof. I min verden hører det også ind under tro og religion, selvom det har en samfundsmæssig side, siger Thomas Buch-Andersen og tilføjer:
– Vi har i år mere tros-og religionsstof, end vi havde sidste år. Det er et stofområde, der er i vækst på P1, siger han og henviser blandt andet til Geetisk råd på P1, hvor den dansk-afghanske forfatter Geeti Amiri inviterer et panel til at diskutere unges problemer med at finde sig til rette mellem  to kulturer. Indtil videre handler programmet meget om unge muslimers dilemma mellem at forholde sig til social kontrol på den ene side og en nærmest grænseløs frihed på den anden.
Mere kristendom, tak
Mikael Arendt Laursen fra KLF mener ikke, at Geetisk råd, hvor godt et program det end er, kan gøre det ud for en ordentlig oplysning om religion og da slet ikke om kristendommen, som den danske kultur er rundet af:
– Vi ønsker mere stof om kristendommen i radio og på tv. Vi holder DR fast på formuleringen i DR’s public service-kontrakt pkt. 3, som siger, at “DR skal lægge særlig vægt på sin rolle som initiativtager til og formidler af dansk kunst og kultur og den danske kulturarv, herunder den kristne kulturarv.” Det er ikke nok at pege på en religiøs vinkel i programmer som Geetisk råd. Kristendommen er jo ved at forsvinde på DR!
Læs et uforkortet interview med Thomas Buch Andersen i magasinet Kirke & Medier.

Tidligere artikelMobiltjek stresser de unge
Næste artikelKanalchef: ’P1 skal tale til hele mennesket’