Ærlighed varer længst – også i Geetisk råd

0
1115

Dansk-afghanske Geeti Amiri har en behændig måde at lede paneldeltagerne gennem debatten i programmet Geetisk Råd på P1.
Dansk-afghanske Geeti Amiri leder paneldeltagerne behændigt gennem debatten i programmet Geetisk Råd på P1. Foto: DR.

ANMELDELSE: P1-programmet vinder ved vært Geeti Amiris venlige, men bestemte, henstillinger til panelet om at holde debatten på sporet. Et nødvendigt program for både flerkulturelle og monokulturelle danskere.
”Jeg har aldrig hørt så ærlig en snak om tværreligiøse ægteskaber!”
Det udbrød en paneldeltager i programmet Geetisk Råd på P1 i en udsendelse, der netop handler om de dilemmaer, der opstår ved at gifte sig med en partner med en anden tro.
Det er også anmelderens indtryk. Lyttere indsender aktuelle dilemmaer. Panelet sammensættes i forhold til det valgte tema. Der er en vis bredde i panelet. Og værten styrer paneldeltagernes indlæg venligt og bestemt, så de valgte dilemmaer kan blive belyst.
Programmet har navn efter dansk-afghanske Geeti Amiri, der gennem sin egen ungdom har måttet kæmpe sig fri af social kontrol. Sammen med et panel af erfarne folk hjælper hun nu andre unge, der står med udfordringer, problemer og dilemmaer på grund af et liv mellem to forskellige religioner og kulturer.
Geetisk Råd varer en lille time og sendes hver søndag kl. 11.05.
Konvertitter lægges for had
Den udsendelse, vi vælger at dykke ned i, handler om udfordringer ved at konvertere. Oplægget lyder: ”Islamluder. Landsforrædder. Psykisk syg. Konvertitter skal lægge ører til meget had, så hvorfor konverterer de og hvilke dilemmaer opstår der, når det sker?” I dagens udsendelse har man valgt tre indsendte dilemmaer: “Kan man holde jul som konvertit?”, “Kan man som muslim gifte sig med en dansker, der ikke vil konvertere?”, og “Hvordan fortæller en muslim sine forældre, at hun er konverteret til kristendommen?”.
Panelet består denne gang består på den ene side af Saliha Marie Fetteh, der bl.a. er imam ved den nye københavnske Maryam-moské for muslimske kvinder, og på den anden side Massoud Fouroozandeh, der er præst ved den kristne valgmenighed ”Church og Love” i Odense. Imellem dem er Helene Arca, der er konverteret fra kristendom til islam og kendt fra DR1-dokumentaren ‘Når naboens datter bliver muslim’. Førnævnte Massoud Fouroozandeh er tidligere muslim, der er konverteret til kristendommen.
Ingen tabuer
Det er ærligheden, der bærer programmet. Dilemmaerne er fremme på bordet. Der er ingen tabuer. Og panelet leverer ærlig snak. Fouroozandeh kommer derfor til at virke missionerende, når han gentagne gange påstår, at islam er en religion med lov og tvang, som ikke kan forlades uden repressalier fra familie og samfund. Det er her Geeti Amiri igen og igen må tvinge debatten tilbage på sporet. Og Fetteh indrømmer overraskende, at det traditionelt volder problemer at forlade islam, men at vi jo lever i Danmark og her må leve i respekt for egne og andres valg. Og derfor må troende vælge – ikke blot om man vil være muslim eller kristen – men: ”Hvilken slags kristen eller muslim vil du være?”
Og debatten efterlader lytterne det indtryk, at selvfølgelig kan man holde jul som konvertit. Og ja, muslimer kan gifte sig med kristne, men skal være meget opmærksomme på udfordringen ved at opdrage børn ud fra to forskellige værdisæt. Men det er stadig en udfordring for unge konvertitter den ene eller den anden vej at fortælle deres forældre om trosskiftet.
Et nødvendigt program
Geetisk råd er et nødvendigt program. Det giver luft for de frustrationer, der naturligvis opstår, når nye borgere med en helt anden baggrund end den danske, skal finde sig til rette i det danske samfund. Programmet giver gode råd og anvisninger fra et panel med en vis bredde. Panelet har dog muslimsk slagside, hvilket nok skyldes af der er flest flerkulturelle med muslimsk baggrund. Men det ville være velgørende at have besøg af paneldeltagere med jødisk, hinduistisk eller buddhistisk baggrund – og naturligvis også kristen baggrund. Der er jo mange katolikker i Danmark med vietnamesisk baggrund og frikirkekristne med afrikansk baggrund.
Programmet er også nødvendigt, fordi det giver majoritetsdanskere indblik i dilemmaer, som flerkulturelle unge kæmper med i dag, og som får nogle til enten at leve et dobbeltliv – et i skolen og et derhjemme – eller tage smertefuldt valg, der ofte betyder et brud med familie og slægt. Det hjælper på forståelsen og dermed også på den respektfulde samtale om tro.
Den ærlige debat gør programmet levende. Og da ærlighed varer længst, er Geetisk Råd nok et program, der er kommet for at blive.
Geetisk Råd sendes på P1 hver søndag kl. 11.05. Man kan lytte til programmerne på DR’s hjemmeside her.

Svend Løbner

Tidligere artikelBørn i flygtningelejre går i skole på tv
Næste artikelVi bruger timevis af fritid foran skærmen