Åbent brev til Joy Mogensen

I et åbent brev til Danmarks nye kulturminister opfordrer Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Joy Mogensen til at skabe ro om de vigtige public service-medier, vi har i dag.

0
2687
Foto: Kristian-Brasen, Roskilde Kommune

Foto: Kristian-Brasen, Roskilde Kommune
Kære Joy Mogensen, Danmarks nye kulturminister
På vegne af Danmarks største mediebrugerorganisation vil jeg gerne byde dig et varmt velkommen som kulturminister – en post, som i vores øjne er den allervigtigste blandt de nye ministre.
Du kommer som trold af en æske, men jeg ved, at du har en stor kulturel indsigt og forståelse – et område, der har fyldt noget i din tid som borgmester i Roskilde, og som også optager dig privat. Lige så vigtigt for os er det, at du også har en kirkelig forståelse og deraf en bevidsthed om, hvad vores kristne kulturarv betyder i dag. Det kommer dig til gavn i din egenskab af minister for kirke og kultur.
Vi er alle sammen indbyggere i en verden, der knyttes tættere og tættere sammen gennem sociale medier og streaming. Det kan der siges meget godt om. Men det sætter vores lille sprog- og kulturområde under pres. Det kan risikere at rokke ved og påvirke vores bevidsthed om, hvad det vil sige at være dansk – samtidig med at vi er europæere og verdensborgere.
Vi har brug for dannelse. Vi har brug for at vide og blive mindet om, at den danske kultur bygger på et solidt kristent fundament. Det præger ikke kun kulturen, men også samfundet som helhed gennem lovgivning, traditioner, etik og normer.
Du har tre store arbejdsopgaver liggende på dit bord:
1. Radio- og tv-nævnet har sparket udbuddet af FM4 til hjørne. Det er alvorligt. Der er fire måneder til, at Radio 24syvs sendetilladelse udløber. Fire måneder! Der ligger et godt og accepteret udbudsmateriale fra Radio FM4 – et konsortium anført af JF Medier – som vi ikke må ignorere. Hvis vi skal have en konkurrent til P1, hvis vi skal have kvalitetsradio, så er der ingen tid at spilde. Vi har været kritiske overfor udbuddet, men det ændrer ikke på, at udbuddet er sat i gang, og at der er brug for snarlig afklaring. Det vil være ordentligt at gøre det færdigt, som er så tæt på mål – uanset hvad man måtte mene om det.
2. Den tidligere regering lagde en redningsplanke ud til Radio 24syv i form af et tilbud om en DAB-kanal. 24syv har demonstreret, at stationen laver radio for hele landet – og har udviklet taleradio som begreb. Det har medvirket, at flere danskere end nogensinde før lytter til taleradio og derigennem får udvidet deres horisont. Igen kan man fastslå, at der ikke er høje stilkarakterer for denne hovsaløsning. Men vi må gentage, at tiden er imod os. 24syv er i gang med at dele fyresedler ud, og kernemedarbejdere er i gang med at søge væk. Skal 24syv fortsætte, kræver det omgående handling.
3. S-regeringens støttepartier ønsker at forhandle et nyt medieforlig. Det vil vi bakke op om. Det gældende medieforlig fjerner midler fra dansk public service-indhold, og det har haft store omkostninger for public service-fyrtårnet herhjemme: Danmarks Radio. Men igen er tiden en modstander: 1. omgang af nedskæringer er effektueret. 2. omgang ligger på tegnebrættet.
Der venter nogle store beslutninger indenfor ganske kort tid, men vi vil gerne give dig nogle orienteringspunkter:
1. Husk dannelsen. Public service-medier skal informere, oplyse, udfordre, danne og underholde. Det er af afgørende betydning, at en eventuel ny medieaftale husker kristendommen, ikke bare som en kulturarv, men som levende kristendom og levede værdier. Kristendommen er og bliver en væsentlig del af vores fundament som nation.
2. Der er mange, der har en holdning til kultur og medier. Men glem ikke brugerne. Husk derfor os som mediebrugere, når der skal tales rammer for dansk public service. Vi ved, hvad mediebrugerne ønsker. Vi har ambitioner for kulturformidlingen. Vi er optaget af dannelse og fællesskab og ser gerne, at disse områder styrkes i tænkningen om danske medier.
3. Dansk er som nævnt et lille kultur- og sprogområde. Lad os sammen bevare og styrke danske medier i konkurrencen mod udenlandske streamingtjenester og mediehuse. Og undervurder ikke betydningen af dansk produceret indhold for børn og unge.
Vi ønsker dig rigtig god arbejdslyst. Vi ser frem til at møde dig og lære dig bedre at kende. Vi har altid haft en god og konstruktiv dialog med den siddende kulturminister, og vi ser frem til at få et godt og udviklende samarbejde med dig.
Med venlig hilsen,
Mikael Arendt Laursen,
generalsekretær i KLF, Kirke & Medier

Tidligere artikelValget får danskerne til at streame nyheder som aldrig før
Næste artikelDR må fjerne Onkel Reje fra sendefladen