71 procent stemte for at bevare licensen i Schweiz

0
1239
Det schweiziske public service-konglomorat SRG SSR i Zürich. Foto: Jürg-Peter Hug.

Søndag skulle de schweiziske vælgere tage stilling til, om public service-konglomoratet SRG SSR (svarende til DR herhjemme) skulle miste sin lincensfinansiering til fordel for fuld reklamefinansiering. 71 procent stemte for at bevare licensen.
Tekst: Stefan Vase, redaktør
Foto: Jürg-Peter Hug, Zürich
I øjeblikket raser debatten om licensen herhjemme, og noget tyder på, at der er stemning for at erstatte medielicensen med en medieskat. Men det er ikke kun i Danmark, at politikere og befolkning diskuterer licens. Det har de også gjort i Schweiz, hvor der søndag var en folkeafstemning om en afskaffelse af medielicensen.
Bag forslaget stod blandt andre det indvandrerkritiske SVP (Schweizerische Volkspartei) og det liberale FDP (Die Liberalen).
Der var en relativt høj stemmedeltagelse til forslaget: hele 54,1 procent af de stemmeberettigede i Schweiz mødte op. Og af dem 71,6 procent imod en afskaffelse af medielicensen i Schweiz.
– Resultatet viser, at befolkningen ønsker at bevare et public service-selskab, og at de er klar til at betale licens, sagde kommunikationsminister Doris Leuthard fra CVP (Christlich Demokratische Volkspartei der Schweiz).
Læs mere på det engelsksprogede nyhedssite swissinfo.ch, som er drevet af SRG SSR.
[infogram id=”schweiz-afstemning-licens-2018-1h1749n1mdzl2zj”]
Store forskelle på Danmark og Schweiz – og visse ligheder
Det er værd at få med, at det schweiziske demokrati og public service-marked er en kende mere kompliceret end herhjemme.
For det første har Schweiz et mere direkte demokrati – i modsætning til det danske repræsentative demokrati. Schweiz har godt nok et parlament og en regering, men også folkeafstemninger om rigtig mange forskellige ting. Hvis 100.000 borgere i Schweiz kræver det, kan et forslag komme til bindende folkeafstemning i hele landet. Der er cirka to af den slags afstemninger pr. år. Derfor kom forslaget om afskaffelse af licens til SRG SSR til afstemning, selvom begge kamre i det schweiziske parlament, Bundesversammlung, i 2017 var for at bevare licensen.
For det andet er det kompliceret at være public service-medie i Schweiz, som har fire officielle sprog: tysk (modersmål for 63,7 %), fransk (20,4 %), italiensk (6,5 %) og rætoromansk (0,5 %). Derfor er SRG SSR også opdelt i fire enheder: den tyske SRF (3 tv-stationer og 6 radiostationer), den franske RTS (henholdsvis 3 og 4), den italienske RSI (2 og 3) og den rætoromanske RTR (1 radiostation og rætoromanske tv-udsendelser på SRF og RSI).
Herhjemme har vi fået et lidt mere direkte demokrati med borgerforslag. Og aktuelt er der faktisk et forslag om at afskaffe medielicensen på Folketingets særlige hjemmeside for borgerforslag: borgerforslag.dk. Indtil videre er der 919 støtter til det forslag, som skal have 50.000 støtter, før det kan blive sat til afstemning i Folketinget. På samme side kan man se, at der i skrivende stund er 372 støtter til afskaffelse af borgerforslag. Nuvel…

Tidligere artikelSådan dækker den tyske tv-kanal ZDF kirke og tro
Næste artikelSyng med i Højskolesangbogen i 15 timer i Danmark og på DR K og P2