1864-1920 bliver til tv-serie i 2020

0
1754

1800-tallet var en af de mørkeste århundreder i dannmarkshistorien. Vi mistede flåden, Norge og Sønderjylland. Nu bliver tiden fra krigen i 1864 til genforeningen i 1920 til en tv-serie på DR. ‘Grænseland’ bliver sendt i 2020, men arbejdet er i gang.
Tekst: Stefan Vase
Foto: DR
DR følger op på “Historien om Danmark”-succesen med en ny historisk tv-serie, der fokuserer på perioden fra 1864, hvor Danmark mistede Sønderjylland (Nordslesvig) til det preussiske rige, der takket være Bismarck var under samling, og frem til 1920, hvor Danmark som en del af fredsaftalen i Versailles i 1919 fik mulighed for at gennemføre folkeafstemning i Slesvig, hvorefter Sønderjylland blev genforenet med Danmark i 1920.
Det er snart 100 år siden, og det er anledningen til, at DR tager historien op. Tine Smedegaard Andersen, kulturdirektør i DR, fortæller, at formålet er at skabe en samlet historie om en mørk periode i vores historie:
– Vi ønsker at tegne udviklingen helt fra de første nationale stridigheder bryder ud i grænseområdet, frem til krigene mod Tyskland, over tabet af Sønderjylland, til Sønderjyllands genforening med Danmark. Det er en periode, som giver mulighed for at fortælle om Danmarks forhold til Europa – perioden, hvor grænsen mod syd bliver endeligt fastlagt. Men ikke mindst årene hvor det danske mindretal var tyske statsborgere, bidrog også til at forme vores nationale selvforståelse og kultur – en grundfortælling, som vi nok tager for givet i dag, siger Tine Smedegaard Andersen.
’Grænseland’ handler ikke kun om to staters krig om territorium og europæisk storpolitik. Den handler også om, hvad det vil sige at være født i et grænseland og opleve de konflikter, som kan opstå, når menneskerne bag to forskellige nationaliteter i et område er tvunget til at vælge side.
– Det er en skelsættende og væsentlig fortælling, der indeholder et hav af skæbner blandt almindelige mennesker, som ikke tidligere er fortalt på tv – hvordan var det at leve som mindretal, og hvilke menneskelige faktorer var i spil, da vores nuværende grænse blev til? siger Tine Smedegaard Andersen.

Tine Smedegaard Andersen

DR’s serie ’Historien om Danmark’ viste med al tydelighed, at befolkningen i Danmark har en kæmpemæssig interesse for Danmarks historie.
– Denne interesse bygger vi nu videre på med håbet om at skabe interesse for endnu et kapitel i vores fælles historie og give endnu flere lyst til at grave sig dybere ned i stoffet, siger Tine Smedegaard Andersen.
Det er holdet bag ’Historien om Danmark’, der står bag ’Grænseland’ med Dorthe Gad Thuemoes som seriens producent. Serien er baseret på dramatiseringer og rekonstruktioner af faktiske begivenheder og personlige fortællinger og henvender sig til et bredt publikum, så hele familien kan se med.
Billedet øverst stammer fra det gribende øjeblik, hvor Kong Christian X krydser den gamle Kongeågrænse ved Frederikshøj mellem Kolding og Christiansfeld den 10. juni 1920. I baggrunden ses den æresport, som i anledning af genforeningen var opført. Se øjeblikket på film.

Tidligere artikelTV: Trosstoffet skal på tv og være cool
Næste artikelLandsstyrelsesmedlem død efter kort tids sygdom

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her