10 gudstjenester mellem jul og nytår

0
1115

Julen står for døren, og igen i år har landets kirker udsigt til masser af gæster, der vil være med til at fejre Jesu fødsel.

Men også alle, der ikke lige har mulighed for at komme forbi den lokale kirke, eller gerne vil have juletræ og duften af juleand inden for rækkevidde, har mulighed for at følge med. I løbet af perioden fra den 24. december til den 1. januar sender DR sammenlagt fra 10 gudstjenester på DR1, DR K og P1.
Juleaftensdag klokken 15 sender DR1 direkte fra Gellerup Kirke ved Aarhus, hvor Niels Hviid, en af kirkens præster, står for årets juleprædiken.
“Juleaften veksler vi typisk mellem en moderne kirke og en smuk, gammel landsbykirke. Sidste år var der masser af landsbyidyl fra Tvilum Kirke ved Gudenåen, og i år er det så en mere moderne kirke – nemlig Gellerup Kirke, der blev indviet i 1976,” forklarer tilrettelægger Janne Wibroe fra DR Tro.
Hun har stået for DR’s transmissioner af julegudstjenesten siden 2005 og er samtidig tilrettelægger af de ugentlige gudstjenester fra DR Kirken.
Gellerup Kirkes faste menighed rummer tilflyttere fra mange forskellige lande, og det kommer også til en vis grad til at præge årets julegudstjeneste. Her vil den libanesiske sangerinde Juliette El-Chaer medvirke, og menigheden plejer at ønske hinanden glædelig jul på flere sprog, hvad de formentlig også gør i år.
Viborg er årets julekirke på P1
På radioens P1 er det Viborg Domkirke, der er rammen om årets julegudstjenester. Her er der direkte transmissioner juleaftensdag klokken 16.25 samt juledag og anden juledag klokken 9.55. Sognepræst Marianne Koch står for prædikenen juleaftensdag, mens biskop Karsten Nissen og domprovst Thomas Frank er prædikanter henholdsvis juledag og anden juledag. I radioen er det Simon Kangas Larsen, der tilrettelægger transmissionerne.
P1 sørger også for, at de mange færinger og grønlændere, der befinder sig i Danmark får mulighed for at høre julens budskab på deres eget sprog. Juledag den 25. december klokken 16.03 er der julegudstjeneste på grønlandsk fra Helligåndskirken i København ved Jens Kristian Kleist, mens der anden juledag klokken 16.03 er julegudstjeneste på færøsk fra Hans Egedes Kirke i København ved Bergur Jacobsen.
Nytårsgudstjeneste med Kathrine Lilleør
Udover gudstjenesten juleaftensdag sender DR TV også gudstjenester første juledag og nytårsgudstjeneste 10 minutter inde i det nye år.
Juledag klokken 14.00 foregår det på DR K, når DR Kirken en liturgisk gudstjeneste fra Fredens Kirke i Aarhus. Her er det elever fra Aarhus Efterskole, som er det bærende element. De vil fremgøre deres version af “De ni læsninger” med sang, musik og dans.
“Hvor juleaftensgudstjenester tegner et billede af, hvad der sker i en dansk kirke direkte og lige nu, er nytårsgudstjenesten tilrettelagt for tv. Hvert andet år eksperimenterer vi med formen, mens vi hvert andet år er mere traditionelle. Det er vi i år, hvor vi dog som altid har opfordret folk til at være festklædte i kirken,” forklarer Janne Wibroe.
Nytårsgudstjenesten, der bliver sendt klokken 00.10, lige efter rådhusklokkerne og DR-ensemblernes sang, er i år optaget i Christiansborg Slotskirke i København. Her er prædikanten Kathrine Lilleør, som til daglig er sognepræst i Slagslunde og en flittig debattør. Holmens Vokalensemble synger, dirigeret af Jakob Lorentzen, der til daglig er organist i Holmens Kirke.
 

Kilde: DR.dk

 

Tidligere artikelFortæl ulandshistorier på nye måder
Næste artikelNyt fra Europa

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her