Ny bog skal skærpe danskernes mediebevidsthed

0
1722

Fredag den 10. august udkom den tyske hjerneforsker Manfred Spitzers bog Digital demens i Danmark på forlagsgruppen Lohse. – Mange mennesker begynder at få øjnene op for ulemperne ved skærmene, siger forfatteren.
Tekst: Stefan Vase
For mange er smartphones og tablets blevet en central del af hverdagen. Overalt og på alle tidspunkter af døgnet følger skærmen med. Og det er et stort problem, mener Manfred Spitzer, hjerneforsker og professor ved Universitetsklinikken ved Ulm i Tyskland.
– Vi bliver bombarderet med løgne om, hvor fantastisk digitaliseringen er for børn. Men vi må indse, at det er det ikke. Det skader dine børn på mange måder. Om 20 år vil folk sige: ”Du gjorde hvad? Satte dit barn foran en skærm? Det er vanvittigt, vidste I ikke det?” siger Manfred Spitzer.
Manfred Spitzer blev udskreget som ekstrem, da bogen udkom i Tyskland i 2012. Men i årene mellem 2012 og 2018 er der kommet flere til, som siger det samme. Således skriver Manfred Spitzer i forordet til den danske oversættelse:
”De tanker om farer og bivirkninger ved informationsteknologien er bestemt ikke blevet mindre væsentlige, siden bogen udkom på tysk. [..] Der er i årene fra 2012 til 2018 kommet et langt større vidensgrundlag, der viser, at der er konkrete, videnskabeligt påviste farer og bivirkninger ved informationsteknologien. [..] Indtil videre har ingen af mine kritikere kunne fremlægge belastende kendsgerninger, der kan vise, at jeg tager fejl.”
Det er på initiativ af mediebrugerorganisation KLF, Kirke & Medier, at Digital Demens udkommer i Danmark. Og det er der en klar grund til, forklarer Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF.
– Vi ønsker, at mennesker skal blive bevidste mediebrugere og have modet til at vælge medierne til og fra. De fleste medier prøver hele tiden at fange din opmærksomhed. Blandt andet ved notifikationer fra Facebook eller SMSer, der forstyrrer samtalen mellem mennesker. Vi ønsker ikke, at medierne skal tage styringen i vores liv, og derfor har vi taget initiativ til en debat og samtale om mediebrug. Vi vil hjælpe mennesker til selv at tilbage erobre styringen i deres eget liv.

Tidligere artikelDR K diskuterer utroskab, straf, abort, kristendommens indflydelse, flygtninge, moderskab og meget andet
Næste artikelUltra Nyt skal fortsat samle familierne