Da et bandeord i Statsradiofonien skabte snestorm i Sjolte

KLF fejrer i dag 95 års fødselsdag. Det markerer vi med et bemærkelsesværdigt historisk tilbageblik.

0
1644
Kristelig Lytterforening modtog breve med indmeldelser i hopetal i 1929, da ”Eden vækkede det lyttende Kirkefolk af Dvale." som daværende formand Ludvig Rasmussen senere selv udtrykte det. Grafik: Henrik Lundahl Revshøi

Kampen for det gode sprog i radio og fjernsyn er en del af KLF, Kirke & Mediers identitet – lige siden foreningens undseelige begyndelse i september og oktober 1926. Men mandag d. 25. november 1929 blev væsentligheden af Kristelig Lytterforenings kamp for det gode sprog alligevel tydelig for enhver, og det sendte medlemstallet på himmelflugt.

Statsradiofonien transmitterede fra Lytterorganisationernes offentlige møde i Grundtvigs Hus, hvor blandt andre Kristelig Lytterforenings formand og stifter Ludvig Rasmussen var til stede og holdt et indlæg. Tilstede var også Edvin Berg, som efter sigende protesterede imod, at KLF var imod bandeord i radioen, hvorefter han ”drønede en ækel Ed ud i Højtalerne i de tusind Hjem,” som det blev formuleret i et jubilæumsskrift ved KLFs 25 års jubilæum i 1951.

Det sendte voldsomme dønninger igennem kirkedanmark og resulterede i det, som KLFerne i årene derefter spøgefuldt kaldte ”Snestormen i Sjolte”. Vinteren 1929/30 var faktisk relativt mild, og der var heller ikke tale om en særlig lokal snestorm, der ramte den lille landsby på Sydsjælland. Talemåden henviste derimod til den strøm af hvide kuverter med indmeldelser til Kristelig Lytterforening, stilet til ”førstelærer Ludv. Rasmussen”, som i sit hverv af formand stod for at modtage alle indmeldelser. Det fortælles, at Rasmussen dagligt modtog fyldte postsække med indmeldelser via posthuset, og på omtrent seks uger modtog KLF cirka 16.000 nye indmeldelser! Snestormen tog imidlertid til i styrke, da Ludvig Rasmussen efterfølgende personligt kvitterede for alle nyindmeldelser.

”Eden vækkede det lyttende Kirkefolk af Dvale. Men – det skulde der altsaa til for at ruske dem op!” skrev Ludvig Rasmussen selv nogle år senere.

Tidligere artikelFå overblik over radio- og tv-gudstjenesterne på DR
Næste artikelKLF i samarbejde med Radio Ådalen

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her